U Prostoru za umjetnost otvorena izložba radova akademske slikarke Ljiljane Kolundžić

Dodajte komentar

U Prostoru za umjetnost Podgoričke banke otvorena je izložba pod nazivom „Melanholija“ akademske slikarke mr Ljiljane Kolundžić. Umjetnica je predstavila dvadeset radova u kombinovanoj tehnici, koji su rađeni u periodu od 2015. do 2017, kao i najnovije radove koji su nastali tokom 2019. godine.

Mirjana Bajić, istoričarka i teoretičarka umjetnosti napisala je ranije o ovim radovima:

„Njeni likovi, uglavnom ženski, niti su veseli niti zastrašujuće tužni ili bilo kako drugačije ostrašćeni, sa Disovskim – očima izvan svakog zla… ili očima koje se jedva promaljaju kao crta, tačka, gotovo ništa ali ipak postojeće na tkivu lica, vibrantne…Poput sjeni nas samih, likovi djeluju poznato ali i otuđeno, imobilisano i vibrantno u isto vrijeme, plutajuće u sopstvenom svijetu izvan svih obrisa poznatih svjetova. Ako je moguće ikako dohvatiti obličja kontemplacije onda su ove predstave njena najpročišćenija vizija koja, u krajnjem, i nema polnost, bez obzira na vidljive oznake ženstvenosti. I mnogo dalje se pokrećemo od vizije, ka apstrakciji melanholije mediteranskog i uopšte čovjeka obitavajućeg uz mora, one iz koje su proizašla velika umjetnička i filozofska djela. Možda je odgovor u paradoksu egzistencije, u opojno prelijepom ambijentu plavetnila, sunca, svjetlosti, flore, biće se po nekom kontrapunktu okreće sebi, sopstvu, zamoreno od buke svijeta i napetosti čula. Svedenost palete na varijacije bijele, svijetlog okera i akcenata crvene, uz izuzetno promišljeno kolažiranje neslikarske materije (čipke, drveta, traka), čak i djelova sopstvenih slika, kao svojevrsni naprijed-nazad rakovski umjetnički i paradoksalni hod u vremenu, dio su suptilno razrađenog umjetničkog projekta.“

Biografija umjetnice i nagrade:

Ljiljana Kolundžić završila je Nastavnički fakultet u Nikšiću 1987. godine – Likovni odsjek. Diplomirala je slikarstvo na cetinjskom Fakultetu likovnih umjetnosti 1993. godine, u klasi Dragana Karadžića. Na istom fakultetu magistrirala je slikarstvo 2007. godine.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine.

Do sada je imala četrnaest samostalnih i više od pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Druge nagrade za slikarstvo na Jugoslovenskom konkursu povodom 25. maja, Nagrade za slikarstvo „Pivo Karamatijević“, Nagrade za slikarstvo „Mlada crnogorska umjetnost“,  Nagrade „Ismet Mujezinović“ mladom autoru na XIII internacionalnom bijenalu – festivalu portreta – crtež i grafika, Tuzla, Bosna i Hercegovina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *