Trampovi tvitovi zaintrigrirali banke: JP Morgan kreirao i poseban indeks

Dodajte komentar

Objave američkog predsjednika Donalda Trampa na Twitteru prati veliki broj sljedbenika, a zbog njihove važnosti zaintigrirale su i investicione banke.

U JP Morganu napravili su zanimljivu analizu: gledali su kako Trampovi tvitovi utiču na finansijska tržišta.
Otkrili su da je od januara 2017., kada se preselio u Bijelu kuću, napisao više od 10 hiljada tvitova, odnosno prosječno 12 dnevno.

Njihov sadržaj često utiče na tržišta, jer Tramp saopštava svoje spoljnotrgovinske odluke i komentariše monetarnu politiku.

JP Morgan je čak uveo poseban indeks pod nazivom Volfefe, koji je kombinacija riječi volatility (fluktuacija) i Covfefe (riječ bez smisla koju je Tramp objavio u maju 2017. – vjerovatno je pogriješio i želio zapisati coverage-pokrivenost).

Indeks Volfefe mjeri odgovor na tržištu obveznica (tačnije: koliko se prinosi na državne obveznice različitih ročnosti mijenjaju) pet minuta nakon što je Tramp tvitnuo.

“Od 2016., u danima s više od 35 tvitova (90 posto) objave predsjednika Trampa bilježe negativne prinose (-9bp), dok u danima s manje od 5 tvitova (10 posto) imale su pozitivan prinos (+ 5bp)”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *