Na aerodromu Podgorica održana prezentacija novog aviona tipa “embraer E195-E2”

Dodajte komentar

Na aerodromu Podgorica danas se održava prezentacija novog aviona tipa “embraer E195-E2” koju zajedno organizuju brazilski proizvođač vazduhoplova Embraer i crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines.

E2 je druga generacija Embrearovih regionalnih putničkih aviona iz tzv. E-jet serije. Tri aviona te serije, varijante E195 već skoro deset godina lete u floti MA.

Prezentaciji, osim izvršnog direktora MA Živka Banjevića i predstavnika Odbora direktora nacionalne aviokompanije, prisustvuju i predstavnici Ministarstva turizma i održivog razvoja, na čelu sa državnim sekretarom Damirom Davidovićem i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić.

Novi E195E2 kapaciteta je od 132 do 146 putnika, ima veću i redizajniranu putničku kabinu, najmoderniju avioniku, a zahvaljujujući novom dizajnu i konstrukciji krila od kompozitnih materijala, usavršenoj aerodinamici i novim Pratt&Whitney motorima, troši manje goriva i za oko 25 odsto je ekonomski efikasniji u eksploataciji od postojecih MA-ovih embraera E195 prve generacije.

E2 ima dolet od 4.800 kilometara, a dizajniran je da bude glavni konkurent trenutno najmodernijem regionalnom putničkom mlaznjaku tipa Airbus A-220, od koga je, prema podacima brazilske fabrike, oko 10 odsto jeftiniji za upotrebu.

MA ima potrebu da obnovi flotu jer ističu tehnički resursi njihova dva skoro 30 godina stara aviona tipa Fokker F-100. Novi embraer E195E2 kosta oko 60 miliona dolara, a prvi serijski primjerak tog aviona prije tri dana isporučen je brazilskoj kompaniji Azul.

Avion koji je danas na prezentaciji u Podgorici vlasništvo je fabrike Embraer i u Crnu Goru je došao u sklopu svoje svjetske promotivne turneje, nakon nedavnog vazuhoplovnog sajma u Parizu, gdje je bio izložen na štandu brazilskog proizvođača.

Izvor i foto: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *