Godinu besplatno punjenje za električne automobile u Podgorici

Dodajte komentar

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica za električne automobile. Punionica je postavljena ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane u Podgorici. U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno.

Električni automobili krstare svjetskim cestama već desetak godina, ali ni na našim ulicama više nisu rijetkost. Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 106 električnih automobila.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je istakla da će prva javna punionica za električne automobile podstaći dalji razvoj mreže punionica u Crnoj Gori.

“Do kraja oktobra još dvije punionice biće instalirane u Podgorici, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rješenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije CO2“, kazala je ona.

Sektor saobraćaja čini gotovo četvrtinu svjetskih GHG emisija, pa je to područje na kojem su promjene i potrebne i moguće.

“Crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30 odsto nacionalnih emisija. Prelazak na električna vozila pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena i doprinijeti smanjenju GHG emisija, jer su e-vozila sve više dio globalnog rješenja što je podstaknuto inovacijama u automobilskoj industriji”, istakla je ona.

Vjeruje da će punjenje električnog automobila uskoro postati jednostavno i ležerno kao i punjenje pametnog telefona.

“Postavljanje većeg broja punionica na javnim površinama jedan je od preduslova za širu upotrebu električnih vozila. Ulaganjem u zelenu infrastrukturu, trasiramo put ka zajedničkoj niskokarbonskoj budućnosti, jer su ove punionice važan korak ka smanjenju emisija i omogućiće da električna vozila postanu dostupna i građanima Crne Gore’’, zaključila je Gašparikova.

Električni automobili su rješenje za vožnju u budućnosti koja nude brojne prednosti – manje zagađenje, smanjenje emisije CO2, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, nezavisnost od fosilnih goriva.

U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno. Aplikacija se može preuzeti OVDJE .

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *