“EuroCoin” vs. Facebook: Da li će Evropa dobiti svoju zvaničnu digitalnu valutu?

Dodajte komentar

Francuski ministar finansija Bruno le Mer je rekao da bi Evropa trebalo da razmotri svoju „javnu digitalnu valutu“ koja bi mogla da izazove Fejsbukovu Libru.

Ovo je posljednja u nizu nedoumica u vezi sa planovima Fejsbukove kriptovalute o kojoj je javno polemisao ministar, prenosi Rojters.

Na sastanku ministara finansija EU u Helsinkiju, le Mer je rekao novinarima da će sljedećeg mjeseca sa svojim kolegama na kontinentu razgovarati o potencijalu za evropsku javnu digitalnu valutu.

Takođe je ponovio zabrinutost da predloženi Libra stejblkoin može predstavljati rizike za potrošače, finansijsku stabilnost i čak „suverenitet evropskih država“.

Le Mer je pozvao evropski blok da nastavi sa svojim radom na smanjenju troškova prekograničnih plaćanja.

Kako Rojters napominje, plaćanja u realnom vremenu u eurozoni su dostupna od 2017. godine, ali je u šemi učestvovala samo otprilike polovine banaka bloka. Štaviše, projekat je trenutno u velikoj mjeri fokusiran na domaće isplate.

Pored ovih predloga, Le Mer je rekao da je bloku potrebno da preispita svoj pristup regulisanju kriptovaluta na nivou EU.

Ponavljajući svoje pozive da odbiju lansiranje libre u Evropskoj uniji, Le Mer je tvrdio da se trenutno stanje limba – u kome regulatori nastavljaju raspravu o tome da li da regulišu kriptovalute kao hartije od vrijednosti, usluge plaćanja ili valute – mora riješiti stvaranjem snažnog i zajedničkog okvira.

Imajući u vidu ovu pravnu nesigurnost, portparol Evropske komisije rekao je Rojtersu da “uz javno dostupne informacije o Libri, trenutno nije moguće reći koja bi se tačna pravila EU primijenila”.

Kako je objavljeno 12. septembra, Le Mer je odlučno izjavio da postojeća zabrinutost zbog Fejsbukovog projekta znači da “u ovim uslovima ne možemo odobriti razvoj libre na evropskom tlu.”

Ranije je rekao da će od Fejsbuka tražiti garancije da libra neće biti iskorišćena za nezakonite aktivnosti.

Iako se mnoga regulatorna i pravna pitanja još uvjek rješavaju, EU Peta direktiva protiv pranja novca – koja je stupila na snagu u julu 2018. – revidirala je pravni okvir koji finansijski nadzornici EU mogu da iskoriste za ublažavanje rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru kriptovaluta.

Izvor: Cointelegraph

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *