Dojče banka se pridružila JPMorgan blokčein mreži “IIN”

Najveća njemačka banka, Dojče banka, pridružila se JPMorgan mreži zasnovanoj na blokčeinu, Međubankarskoj informacionoj mreži (IIN).

Pokrenuta kao pilot 2017. godine, blokčein inicijativa pod vođstvom JPMorgan-a sada ima mrežu od 320 banaka koje su ušle u platformu za razmjenu podataka o globalnim plaćanjima koristeći Itirijum mrežu, objavio je Fajnenšl Tajms 15. septembra.

Takis ​​Georgakopulos, šef odjeljenja za plaćanja u JPMorgan-u, izrazio je nadu da će Dojče banka biti prva od nekoliko drugih velikih banaka koje će se pridružiti IIN-u. Prema izvještaju, Dojč banka ima najveći obim plaćanja u eurima na svijetu.

IIN će omogućiti Dojče banci da ponudi bolje usluge klijentima, smatra šefu banke za upravljanje gotovinom Ole Matisen. Matisen, koji je tu funkciju zauzeo u martu 2019., objasnio je da banka očekuje da će IIN smanjiti troškove obrade složenih transfera.

Mreža IIN-a zasnovana je na platformi Quorum razvijenoj u JPMorgan-u i namena joj je da se suoči sa glavnim izazovima deljenja informacija između banaka i brža realizacija transakcija primaocima. Quorum je zasnovan na Itirijum blokčeinu, za koji je suosnivač Vitalik Buterin nedavno izjavio da je skoro pun, jer je to najpopularnija javna blokčein mreža za decentralizovane aplikacije.

Prema Georgakopulosu, JPMorgan ima za cilj da do kraja 2019. postigne 400 sporazuma sa bankama, a takođe očekuje da će u skoroj budućnosti najaviti i druge velike banke.

Kako je objavljeno u junu, JPMorgan očekuje da će isprobati sopstvenu kriptovalutu JPM Coin do kraja 2019. Nedavno je izvršni direktor JPMorgan-a Džejmi Dimon podržao kripto projekat libra, tvrdeći da stejblkoin ne predstavlja opasnost za banke kratkoročno. U međuvremenu, Dojče banka je jedna od 26 globalnih centralnih banaka koje će se sastati sa osnivačima Libre u Švajcarskoj da bi razgovarali o navodnim rizicima za finansijsku stabilnost.

Check Also

Treći oglas za predsjednika Privrednog suda

Sudski savjet raspisao je juče novi javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published.