Direktna banka odustala od Komercijalne: Najbolju ponudu dala NLB

Dodajte komentar

„Direktna banka nije dala neobavezujuću ponudu i samim tim se povukla iz procesa. Direktna banka nastavlja svoj razvoj širenjem ponude proizvoda i usluga, kao i širenjem baze korisnika i klijenata“, navodi se u odgovoru ove banke na upit Danasa.

Prema ranijim informacijama jedno od pisama o zainteresovanosti za većinski udio u Komercijalnoj banci u vlasništvu države dao je i konzorcijum koji su činili Direktna banka, američki investicioni fond Riplvud advajzoriz i grčka Eurobanka koja posluje u Srbiji. Ovaj konzorcijum je u javnosti važio za jednog od favorita u trci za kapitalnim plenom koji kontroliše skoro 11 odsto odsto tržišta, sa aktivom od oko 3,5 milijarde eura i štednjom građana većom od dvije milijarde eura.

Direktna banka je domaća banka u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića koji su 2016. kupili KBM banku od slovenačke NKBM banke i koja je u naredne dvije godine preuzela i Findomestik i Pireus banku i stigla do aktive od 480 miliona eura. Kako Danas nezvanično saznaje, konzorcijum je prvo napustila Eurobanka koja je u Srbiji 10. banka po veličini sa aktivom od skoro 1,5 milijardu eura.

Treći član konzorcijuma bio je američki investicioni fond Riplvud advajzoriz u vlasništvu američkog biznismena Tima Kolinsa. On je prošle godine u društvu bivšeg državnog sekretara SAD DŽona Kerija posetio Srbiju i na sastancima sa predstavnicima Vlade izrazio interesovanje za učešće u privatizaciji Telekoma Srbije i Komercijalne banke. Inače ovaj Koilins je preko svog fonda 2014. godine učestvovao u sličnoj privatizaciji letonske Citadel banke.

Među kandidatima za Komercijalnu prema ranijim nezvaničnim informacijama ostali su Rajfajzen banka, NLB banka, AIK banka i investicioni fond Apolo.

Kako nezvanično saznaje Danas najbolju neobavezujuću ponudu za državni paket akcija Komercijalne banke, koji čine 82,23 odsto od ukupnih izdatih običnih akcija ove banke iznosi 450 miliona eura, dala je slovenačka NLB banka, nezvanično saznaje Danas.

Iako je najbolja, ponuda slovenačke bankarske grupacije je za 100 miliona eura niža od procijenjene vrijednosti Komercijalne. Danas navodi i da su druge dvije ponude za najveću državnu i drugu po veličini banku na tržištu dale domaća AIK banka, 430 miliona eura i austrijska Raiffeisen banka, 390 miliona eura.

(Danas)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *