Šta je overdraft kredit i u kojim situacijama predstavlja povoljno sredstvo finansiranja?

Dodajte komentar

Možda biste ipak radije bili na nekom drugom mjestu, ali vaš godišnji odmor upravo je završen i ponovo ste u kancelariji iz koje vodite svoj biznis. Preduzetništvo zahtijeva vrijedan rad, posvećenost i odgovornost, pa ste i odmor pomjerili za period kada posla ima manje, kada vlada “zatišje”. Manji obim posla, usljed sezonalnosti, istina, jeste donio priliku za odmor, ali je istovremeno smanjio mjesečne prilive na vaš poslovni račun.

Baš kao što za fizička lica postoji dozvoljeno prekoračenje, tako i pravnim licima na raspolaganju stoji minus po računu, odnosno overdraft kredit uz pomoć kojeg možete efikasno upravljati finansijama svog preduzeća.

Imate obavezu da izmirite kratkoročne obaveze, ali shvatate da vam je ugrožena likvidnost usljed kašnjenja kupaca u plaćanju obaveza prema Vama, pa na taj novac ne možete sa sigurnošću računati. Sa druge strane, u istom momentu uviđate da biste mogli ostvariti značajne benefite od dobavljača po osnovu avansnog plaćanja ili ukoliko pak poručite veću količinu robe. Dodatno, sigurni smo da znate i to da su nepredviđene obaveze pojava sa kojom se možete suočiti često. Zbog toga, od velike važnosti je da uvijek pri ruci imate sredstva kojima biste pokrili sve navedene troškove.

I najbolje vođeni biznisi mogu imati potrebu za dodatnim novčanim sredstvima koja bi pomogla u ostvarenju likvidnosti na kratak rok i tako bi se neizvjesnost poslovanja i rizik u ovom domenu sveli na najmanju moguću mjeru. Baš kao što za fizička lica postoji dozvoljeno prekoračenje, tako i pravnim licima na raspolaganju stoji minus po računu, odnosno overdraft kredit uz pomoć kojeg možete efikasno upravljati finansijama svog preduzeća.

Šta je, zapravo, overdraft kredit?

Ovaj način finansiranja nudi vam mogućnost da vršite plaćanja u iznosima iznad raspoloživog stanja na računu, a do određenog limita, koji se određuje u dogovoru sa kreditnim savjetnikom. Drugim riječima, uz pomoć ove rezerve likvidnosti, preduzeća mogu izmiriti kratkoročne obaveze čak i onda kada su one veće od iznosa sredstava na računu, i to u bilo kom trenutku. Kada je overdraft kredit odobren, sredstva su dostupna 24 časa, 365 dana u godini ⎼ putem platnog naloga na šalteru, debitne kartice ili elektronskog bankarstva. Posebno naglašavamo 365 dana u godini jer Erste banka ovu vrstu kredita odobrava na period do jedne godine.

Uz pomoć ove rezerve likvidnosti, preduzeća mogu izmiriti kratkoročne obaveze čak i onda kada su one veće od iznosa sredstava na računu, i to u bilo kom trenutku.

Vjerujemo da će vam saznanje da za korišćenje ovih sredstava nije potreban poseban zahtjev, već da njima možete raspolagati putem klasičnog platnog naloga, predstavljati dodatnu pogodnost, baš kao i to da namjenu njihovog korišćenja nije potrebno dokazivati.

Ako se pitate koji je način otplate, važno je da znate da je u pitanju fluktuirajući kredit. Da pojasnimo ⎼ kredit otplaćujete svakim prilivom sredstava na transakcioni račun za nacionalni platni promet, a otplaćeni dio kredita kasnije možete ponovo povući sve do isteka perioda na koji je odobren. Drugim riječima, sredstva možete koristiti i vraćati više puta, sve do datuma dospijeća kredita. I da ne zaboravimo ono što sigurno sve vas interesuje: kamatu plaćate mjesečno, i to samo na iskorišćeni dio sredstava, što će znatno olakšati upravljanje ovim troškom.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Sredstva možete koristiti i vraćati više puta, sve do datuma dospijeća kredita, dok kamatu plaćate mjesečno, i to samo na iskorišćeni dio sredstava, što će znatno olakšati upravljanje ovim troškom.[/box]

Kada je najisplativije koristiti overdraft kredit?

Ukoliko ste pažljivo čitali prethodne redove, vjerovatno ste primijetili da je naša Sveznalica akcenat stavila na činjenicu da je overadft kratkoročni izvor sredstava pa je kao takav namijenjen plaćanju kratkoročnih obaveza i ostvarivanje likvidnosti na kratak rok. U tom smislu, overdraft kredit nikako nije pogodan za investicije ili obezbjeđivanje osnovnih sredstava, već za namjene poput finansiranja obrtnih sredstava, izmirenja tekućih, kratkoročnih obaveza ili plaćanja prispjelih faktura. Ukoliko sredstva koristite u ove svrhe, imaćete osjećaj sigurnosti, uravnoteženost finansija, a fluktuacijama vaših gotovinskih tokova upravljaćete lakše.

Overdraft kredit nikako nije pogodan za investicije ili obezbjeđivanje osnovnih sredstava, već za namjene poput finansiranja obrtnih sredstava, izmirenja tekućih, kratkoročnih obaveza ili plaćanja prispjelih faktura.

Na kraju, ono što prethodi donošenju bilo koje odluke jeste sagledavanje prednosti i nedostataka izbora koje imamo, a isto važi i kada je ovaj način finansiranja u pitanju, o čemu više možete saznati ovdje.

Erste Sveznalica se nada da je uspjela da vam približi pojam overdraft kredita, te na koji način oni mogu pomoći poslovanju vaše kompanije, a mi se nadamo da znate da nam se za sve nedoumice možete uvijek obratiti, bilo da se nalazite u Crnoj Gori ili inostranstvu. Stojimo vam na raspolaganju putem društvenih mreža (LinkedinFacebook i Instagram), kol-centra 19991, Skajpa, gdje nas možete pronaći pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO, Erste čata dostupnog na našem veb-sajtu, gdje nam takođe možete pisati putem kontakt-forme ili zatražiti da vas pozovemo. I naravno, Erste je uvijek blizu, pa ukoliko vam je tako jednostavnije, možete nas posjetiti u nekoj od naših filijala širom Crne Gore. ?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *