Njemci tuže Volkswagen, javilo se stotinu potrošača iz Hrvatske

Zbog manipulacije s podacima o izduvnim gasovima u vozilima s dizelskim motorima EA 189 iz VW grupe, Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina pokrenulo je najveću oglednu kolektivnu tužbu u Evropi kojoj se priključuju i hrvatski potrošači.

Hrvatska udruženja za zaštitu potrošača nisu podnijele kolektivnu tužbu pa hrvatske potrošače zastupa advokatica Sandra Budimir u suradnji sa advokatskom kancelarijom iz Berlina Härle & Martinović, ovlaštenim za zastupanje u Njemačkoj. Na sudu će se utvrđivati odgovornost Volkswagena zbog nedopuštene ugradnje manipulativnih softvera za optimiziranje gasova, navodi se.

Advokat Pavao Kovačić iz kancelarije Budimir kaže da ih je dosad zvalo oko sto potrošača, no za sada su prijavili 51 osobu jer svi koji se žele pridružiti tužbi moraju dostaviti dokumentaciju (kupoprodajni ugovor ili račun, saobraćajnu dozvolu) kojom dokazuju da su vlasnici vozila sa spornim dizel-motorom.

Kovačić kaže kako je ovo ogledna kolektivna tužba koja se podnosi radi prekida zastare i utvrđivanja odgovornosti Volkswagena, a ako se utvrdi odgovornost VW-a, onda se u postupcima za naknadu štete utvrđuje samo iznos odštete.

Moguće je, kaže, i da se Volkswagen u kolektivnom postupku odluči na nagodbu tako da možda ni ne dođe do postupka za naknadu štete.

Check Also

CBCG: Strožiji uslovi za odobravanje keš kredita od 1. januara naredne godine

Danas je održana pedeset druga sjednica Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *