naspers

Nepoznati gigant koji može uzdrmati evropsko tehnološko tržište

Na evropskom tehnološkom tržištu pojavio se novi, gotovo nepoznat igrač – Prosus Grupa iz Južne Afrike, vredna skoro 100 milijardi dolara, za koju upućeni tvrde da u Evropi, izuzev njemačke softverske kompanije SAP – nema konkurenciju.

Jedna od najvećih tehnoloških investicionih kompanija Nespers izašla je na Amsterdamsku berzu sa južnoafričkom kompanijom Prosus, vrijednom skoro 100 milijardi dolara. Tako je ovaj tehnološki gigant iz Južne Afrike, za kojeg je malo ko čuo, odmah postao treća najvrjednija kompanija na Amsterdamskoj berzi, odmah iza Royal Dutch Shella i Unilevera, a izvršni direktor Prosus Grupe, Bob van Dijk je tim povodom izjavio da je to veliki korak ka širenju na svjetskom tržištu.

Kako piše CNBC, upućeni smatraju da Prosus itekako može da parira najvećim tehnološkim kompanijama kao što su Google, Facebook, Alibaba i Amazon i stoga ozbiljno uzdrma evropsko tehnološko tržište, koje izuzev njemačke softverske kompanije SAP do sada nije imalo firmu koja bi mogla da konkuriše najvećim tehnološkim kompanijama iz SAD i Kine.

Naime, Nespers planira da akcije svih firmi koje ima prebaci na Prosus, dok će matični Nespers u njemu držati udio od 75 odsto. Inače, svoj veliki skok Nespers je ostvario 2001. godine kada je u kineski Tencent koji ulazi u 200 azijskih kompanija čija vrednost premašuje milijardu dolara, uložio gotovo 32 miliona dolara.

Zbog rasta vrijednosti današnjeg kineskog tehnološkog diva, tada još mala kompanija sa sjjedištem u južnoafričkom gradu Kaapstadu, ubrzo je postala lider na svom tržištu koja je samo na toj investiciji zaradila 130 milijardi dolara. Nespers danas ima udeo od 31 odsto u Tencentu.

Nespers je investitor i u nemačkoj kompaniji za dostavu Delivery Hero, ruskoj internet grupi Mail.ru, kao i u OLX grupi koja je vlasnik najveće internet trgovine u Bosni i Hercegovini, Olx.ba.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.