Najveći skok cijene nafte od 1991. godine

Dodajte komentar

Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji je izazvao najveći skok cijena tog energenta od 1991. godine, nakon što su američki zvaničnici za napad okrivili Iran.

Južna Koreja je saopštila da će razmatrati puštanje u promet nafte iz svojih strateških rezervi ako se okolnosti oko uvoza sirove nafte nakon napada na Aramko pogoršaju.

U Aziji je jutros američka sirova nafta tokom elektronskog trgovanja na njujorškoj robnoj berzi porasla za 4,89 dolara po barelu, ili za 8,9 odsto, na 59,73 dolara za barel. Ceijna Brent sirove nafte, koja predstavlja međunarodni standard za naftu, porasla je 6,02 dolara po barelu, ili 10 odsto, na 66,25 dolara po barelu.

Prethodno, kad je američka nafta skočila više od 15 odsto, Brent je skočio za gotovo 20 odsto.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

Nakon početnog skoka, cijene sirove nafte su se stabilizovale, a trgovci analiziraju moguće dugoročne implikacije.

Saudijska Arabija inače dnevno proizvodi oko 10 miliona barela nafte, a izvozi oko 7 miliona barela. Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad spreman i kadar odgovoriti na taj teroristički napad.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *