Hyundai i Rimac rade na projektu superautomobila

Dodajte komentar

Ovoga maja Hyundai i Kia postali su, s oko 80 miliona eura, jedni od glavnih ulagača u Rimac Automobile i jedan od suvlasnika ove kompanije.

Saradnja na razvoju novih tehnologija i atraktivnih automobila već je započela, kako svjedoči šef istraživanja i razvoja u Hyundaiju, Albert Biermann. On je ekskluzivno za američki portal CarBuzz ove sedmice na sajmu automobila u Frankfurtu potvrdio da Rimac i Hyundai rade na električnom superautomobilu.

“Supertajni projekt s Rimcem bit će proizveden u vrlo ograničenoj seriji”, izjavio je Biermann.

Prilikom potpisivanja ugovora o ulaganju iz Hyundaija su najavili da će jedan od ciljeva saradnje biti “razvoj električnog sportskog automobila sa centralno smještenim pogonom sportske marke Hyundai N”.
Druga najava ticala se hibridnog vozila visokih performansi s pogonom na vodik i električni pogon.

Biermann je dodatno poručio i kako je nedavno posjetio Rimčevu kompaniju u Svetoj Nedjelji i da je za sada vrlo zadovoljan plodonosnom saradnjom. “Nivo tehnologije u Rimcu je vrlo visok. U skladu je s našim vjerovanjem kako ništa nije nemoguće”, dodao je.

Posljednjom izjavom na svojem Facebooku pohvalio se i Mate Rimac, dodavši kako je Biermann u Hyundai došao iz uglednog “M” odjela BMW-a, te da pod njime sada radi oko 20 hiljada inženjera.

Hyundai je inače prošle godine predstavio Genesis Essentia Concept, pa špekulacije govore kako bi ovaj tajni projekt mogao biti razvoj kakvog proizvodnog modela na temelju tog koncepta, izvijestio je bug.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *