Hrvatska dobila prvi POS aparat za plaćanje kriptovalutama

Adeo POS prva je blagajna u Hrvatskoj koja će prihvatati plaćanje u kriptovalutama. To znači da će se računi za proizvode i usluge, moći platiti kriptovalutom, iako su izdati u kunama. Procedura plaćanja krajnje je jednostavna i uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobilnom telefonu, nakon kojeg slijedi prenos sredstava iz digitalnog novčanika na račun kompanije uz automatsku konverziju u kune.

Za ovaj novitet zaslužni su zagrebačka softverska kompanija Neoinfo koja je razvila navedeni blagajnički softver i varaždinsko društvo specijalizovano za pružanje usluga na kriptotržištu FIMA Plus koje putem svog FIMA Pay sistema procesuje kriptotransakcije i obavlja ulogu mjenjačnice. Trenutno prihvaćene kriptovalute su bitcoin, litecoin, ether i bitcoin cash. Ova dodatna opcija korisnicima Adeo POS-a ne donosi nikakve dodatne troškove, a blagajna od ranije podržava uobičajene načine plaćanja korišćenjem gotovine i kartica, ali i one modernije kao što su Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay te mobilna aplikacija Settle.

“Nedugo nakon što je Adeo POS postao prva blagajna u Hrvatskoj koja podržava plaćanje mobilnom aplikacijom Settle, nastavljamo sa inovacijama i prvi unutar blagajne nudimo plaćanje kriptovalutama”, kaže direktor kompanije Neoinfo Igor Vukmirović. “Prihvatanje što većeg broja načina mobilnih plaćanja u skladu je sa našom vizijom razvoja najpotpunije blagajne na tržištu”, kaže Vukmirović.

Iz FIMA-e Plus ističu da je digitalna transformacija ekonomije postala svakodnevna tema i u njoj vide prostor za napredak. Kriptotržište kao dio digitalizacije finansijskoga tržišta i platnog sistema svakodnevno postaje sve uređenije, veće i pristupačnije ljudima. Na tome zajedno rade FIMA Plus i Neoinfo. Naime, FIMA Plus od samog početka se trudi da što više približi široj javnosti digitalno tržište kriptovaluta, bez previše komplikovanja. Produkt toga je i FIMA Pay, usluga koju su osmislili u saradnji sa slovenačkom kompanijom Limitlex, a koje omogućuje plaćanja u kriptovalutama.

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *