Svaki peti njemački penzioner biće siromašan za 20 godina

Za dvadeset godina će svaki peti penzioner u Njemačkoj biti pogođen siromaštvom – i to ako privreda bilježi dobar rast.

To pokazuje studija objavljena usred svađe koalicionih partnera o budućem modelu penzionog osiguranja.

Kroz dvije decenije će 21,6 odsto penzionera u Njemačkoj biti siromašno i to pod uslovom da privredni rast ostane približan onom u prethodnoj decenije, tvrde u novoj studiji stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje privrede (DIW). Trenutno je 16,8 odsto penzionera siromašno.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od penzije – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može da pokrije troškove života. Drugdje se siromaštvo definiše kao manje od 40 ili 50 odsto prosjeka svih primanja u zemlji. Mediji u Njemačkoj uglavnom govore o 900 evra mjesečno ili manje.

Procjena istraživača DIW je, kako ocjenjuje Špigel, vrlo optimistična jer pretpostavlja jak privredni rast do 2039. godine.

“Ako se konkuktura recimo lošije razvija, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje da odvajaju za starost”, piše Špigel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko grupa koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci – posebno žene. Trenutno ovdje istok Njemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tokom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno mijenjati.

Studija dolazi u pikantnom političkom trenutku dok Socijaldemokrate u koalicionoj vladi sa Demohrišćanima pokušavaju da proguraju koncept osnovne penzije koju treba garantovati svima.

Demohrišćani insistiraju da tome prethode opsežne provjere da li nekome treba to dodatno osiguranje, dok Socijaldemokrate žele da dodatnu penziju dobija svako ko je radio najmanje 35 godina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 odsto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopšte ne treba jer im je penzija dovoljna za život. DIW predlaže da se uvede jednostavna provjera koja bi obezbijedila da samo zaista ugroženi dobijaju ovakvu pomoć.

(Deutsche Welle)

Check Also

Telenor objavio Izvještaj o održivom poslovanju

Nastavak rada na stvaranju bezbjednijeg digitalnog okruženja za djecu, kao i aktivnosti usmjerene na zaštitu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *