SocGen razmatra načine kako da uštedi 600 miliona eura na godišnjim troškovima

Dodajte komentar

Societe Generale SA proučava načine kako da uštedi 600 miliona eura na godišnjim troškovima vezanim za svoje poslovanje u Parizu, što je deo napora da se povrati povjerenje investitora i poboljša povrat.

Glavni izvršni direktor SocGen banke, Frederik Oudea, pod pritiskom je da prevaziđe postojeće smanjenje troškova usred ekonomskog usporavanja i perspektive još nižih kamatnih stopa. Nova smanjenja usredsredila bi se na funkcije podrške u Parizu i dodala stalnom restrukturiranju koje ima za cilj da uštedi 500 miliona eura i eliminiše 1.600 radnih mjesta, uglavnom u jedinici investicionog bankarstva.

Banke širom Evrope smanjuju troškove, s tim što je Dojče Bank AG u julu najavila smanjenje oko 18.000 radnih mjesta, a UniCredit SpA da će ukinuti hiljadu.

Iako su SocGen i još jedna konkurentska francuska banka BNP Paribas SA bile sklonije odvažnim koracima, izgledi su da će sporiji rast verovatno podstaći dodatne mjere smanjenja troškova, izjavio je analitičar UBS Group AG, Loran Kuirez.

Oudea, koji je više od 10 godina na mjestu direktora SocGen banke, smanjuje troškove i prodaje imovinu nakon iznenađujućeg upozorenja o dobiti u januaru. Oudea želi da sačuva liderstvo banke, istovremeno jačajući kapital.

SocGen je angažovala Bain & Co. u pronalaženju načina da smanji troškove za oko petinu na usluge kao što su informaciona tehnologija, ljudski resursi i odelenje za finansije, izvijestio je Bloomberg prošlog meseca.

Ovo bi mogao dovesti do smanjenja stotina radnih mjesta u Parizu.

Banka takođe sarađuje sa kompanijom McKinsei & Co., kako bi pronašla načine da poveća svoj ključni nivo kapitala i nastavi sa regulatornim zahtjevima u reviziji koja je interno poznata kao “Optica”, izvijestio je Bloomberg.

Pored toga, Oudea razmatra opciju prodaju imovine. SocGen razmatra mogućnosti za svoj posao upravljanja imovinom “Likor”, koji nadgleda oko 151 milijardu evra imovine banke.

Kompanija takođe razmatra izlaze iz svog privatnog bankarskog posla u Britaniji. Prošle godine banka je pristala da svoju belgijsku privatnu bankarsku jedinicu proda ABN Amro Group NV.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *