NLB i Kostićeva AIK banka predali ponude za Komercijalnu banku

Dodajte komentar

Slovenačka bankarska grupa NLB i AIK banka biznismena Miodraga Kostića predali su, između ostalih, neobavezujuće ponude za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela u Komercijalnoj banci AD Beograd, pišu pojedini beogradski mediji.

List “Danas” piše da su ponude, koje su otvorene juče, dali i Raiffeisen i Direktna banka, koja je moguće nastupila u konzorcijumu s Eurobankom.

Ministarstvo finansija koje upravlja tenderom za privatizaciju Komercijalne banke nije zvanično saopštilo ko je sve među 4 ponuđača. Oni će u narednim mjesecima ponuđačima odobriti analiziranje poslovanja Komercijalne banke, nakon čega će oni koji i dalje budu zainteresovani moći da dostave obavezujuće ponude. Kraj te faze privatizacije očekuje se do kraja godine.

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da su za Komercijalnu banku neobavezujuće ponude poslale i banke koje su prisutne na domaćem tržištu kao i fondovi.

“Za Komercijalnu banku je bilo šest zainteresovanih banaka i institucija, a dostavljene su četiri neobavezujuće ponude”, istakao je Mali, potvrđujući da su sve četiri stigle blagovremeno, u predviđenim rokovima.

Prema konsolidovanom izvještaju o poslovanju Komercijalne banke u prvom polugodištu ove godine, ta banka je ostvarila čist dobitak od 3.625.890.000 dinara (skoro 31 milion eura), što je 4,2 odsto manje nego u istom periodu 2018. godine.

Bilansna aktiva grupe iznosila je na dan 30.6.2019. godine 453.482.818.000 dinara (3,85 milijardi eura) i povećana je u odnosu na kraj 2018. godine za 2,7%.

Grupu čine Komercijalna banka ad Beograd, Komercijalna banka ad Podgorica, Komercijalna banka ad Banja Luka i Kombank Invest ad Beograd.

Na dan 30. juna 2019. godine, matična banka je imala 2.757 zaposlenih, navodi se u konsolidovanom izvještaju banke za prvo polugodište 2019. godine a grupa je zapošljavala 3.064 radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *