Može li se pregovarati sa bankama?

Dodajte komentar

Banka nije pijaca, ali vešti klijenti ipak mogu da utiču na to da cena kredita bude za njih malo povoljnija, pišu “Večernje novosti”.

Kada je riječ o stambenom kreditu, i 0,5 odsto manja kamatna stopa može da donese značajnu mjesečnu uštedu.

Za prosječan kredit od 50.000 eura rata bi tako bila niža oko desetak eura, u zavisnosti od roka otplate, pa je ušteda na nivou cijelog kredita i te kako značajna – u ovom slučaju oko 3.000 eura za 25 godina.

Kako pišu “Novosti”, novim propisima građanima je omogućeno da imaju uvid u javno prikazane podatke o bankarskim troškovima na jednom mjestu. Takođe, maksimalno je pojednostavljen prelazak iz jedne banke u drugu. Sve to olakšava građanima pregovaračku poziciju oko uslova kreditiranja. U prilog im ide i to što banke praktično vape za novim klijentima.

Ipak, kako piše list, da bi dobili bolje uslove, klijenti moraju da ih – zatraže, i da se pripreme na igru živaca.

“U banci čiji sam dugogodišnji klijent i gdje otplaćujem sa suprugom jedan hipotekarni zajam, htjela sam da podignem stambeni kredit”, priča čitateljka “Novosti” Nikolina Ž, prenosi B92.

“Banka nam je nudila kamatnu stopu od 2,8 odsto, a mi smo tražili 2,41 koliko nam je već bila na postojećem, subvencionisanom zajmu. Nijesmo uspjeli da dobijemo tu stopu, ali nam je banka ponudila 2,55 odsto, što nam je donijelo mjesečnu uštedu od 10 odsto. Na 25 godina to je 3.000 eura uštede na cijeli zajam. Osim toga, uspjeli smo da izdejstvujemo druge ustupke u odnosu na standardnu ponudu banke”, ističe Nikolina Ž.

Ona navodi da je banka imala uslov da klijenti sa platom manjom od hiljadu eura i kreditom ispod 90.000 eura moraju da plate premiju osiguranja zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

“U našem slučaju bilo je riječ o 480 eura”, kazala je sagovornica lista.

“Rekli smo da ne dolazi u obzir da platimo tu premiju i da od kredita nema ništa ako nam je zaračunaju. Za ovaj uslov morali smo da pregovaramo sa šefom filijale i uspjeli smo i taj trošak da eliminišemo”, dodala je.

Kako kaže, nadgornjavanje sa bankom trajalo je izvjesno vreme.

“Poslije svakog sastanka, zahtijevali su rok od sedam dana za odgovor. Ali, isplatilo se”, zaključuje ona.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *