Bivši radnici KAP-a pare iz stambenog fonda tražiće u Strazburu

Dodajte komentar

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) namjeravaju da pravdu potraže u Strazburu kako bi dobili 4,2 miliona eura iz stambenog fonda podgoričke fabrike.

Predstavnik penzionisanih radnika, Nikola Raković, kazao je danas da je Ustavni sud odbio žalbu radnika povodom stambenih para, nakon čega se stvorio prostor da se ide za Strazbur.

“Dobili smo informaciju od advokatske kancelarije “Velimirović” da je naša ustavna žalba odbijena. Naša namjera u dijelu traženja tih sredstava za sve zainteresovane, a imaju pravo na njih, je da se ide prema Strazburu”, rekao je Raković na protestnom skupu ispred zgrade Vlade.

On je naveo da je te stambene pare nezakonito i nenamjenski potrošio vlasnik KAP-a uz saglasnost predstavnika sindikata za proizvodnju aluminijuma.

Raković je pozvao svih 420 penzionera, koji imaju pravo na stambene pare, da dođu na skup narednog petka kako bi napravili spisak svih koji namjeravaju da ostvare svoje pravo.

“Postoji dosta ljudi koji imaju i svoje advokate. U tom pravcu ćemo da se postaramo da dobijemo i sve njihove ponude”, kazao je Raković.

On je rekao da se zaposleni u državnim institucijama nagrađuju velikim brojem stanova, što predstavnici Vlade nazivaju humanim.

“Da li je humano uskratiti pravo i pravdu radnika Kombinata i njihova stambena sredstva i je li humano što Vlada nije realizovala zakon koji je donijela Skupština da ne dobijemo otpremnine”, pitao je Raković.

On je kazao da radnici samo žele da svi dobiju ono što im pripada i da se jednom stane toj ‘pljački za vrat’.

Raković je obavijestio radnike da je, kada je riječ o otpremninama, dobio odgovor iz Višeg suda da će taj predmet biti prioritet nakon godišnjih odmora.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona EUR otpremnina.

Radnici KAP-a su donošenjem Zakona o izmirenju njihovih obaveza ostvarili pravo na penziju, a penzionisani su 2013. godine. Ustavni sud je kasnije oborio taj Zakon.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *