Unosan posao: Unajme stan za 300, pa ga izdaju ponovo za 1.200 eura

Dodajte komentar
Stokholm

Švedska je odlučila da stane na put iznajmljivanju stanova “na drugu ruku”, i da one koji se usude na biznis pošalje u zatvor.

Tako, često se stan čija cijena rentiranja na tržištu iznosi realnih 300 eura, izdaju od vlasnika višestruko skuplje, pa se cifra popenje i na 1.300 eura. Zatvor je samo jedna od mjera koju planira Švedska da uvede kako bi regulisala tržište nekretnina, a Zakon o iznajmljivanju treba da stupi na snagu 1. oktobra. Svako ko iznajmljuje stan iz druge ruke, bez odobrenja, a uz to naplaćuje previsoku stanarinu, kriv je za delo koje po zakonu koji stupa na snagu sljedećeg mjeseca i može da donese do dve godine zatvora, piše u novom zakonu.

Ranije, takvo ponašanje nije bilo krivično djelo i bilo je uglavnom sankcionisano raskidom ugovora i prevremenom otplatom obaveza, prenosi Telegraf.

Jedan od razloga za ovakav potez je manjak stanova na tržištu, i dodatno, to što se oni koji su na raspolaganju ne koriste pravilno.

Prevare su zato česte u celoj Švedskoj, posebno u oblastima gdje je taj nedostatak izražen, kao što je Stokholm.

Sagovornik Telegrafa koji već godinama živi u glavnom gradu Švedske, kaže da i njegovo iskustvo potvrđuje da je problem u malom broju stanova za iznajmljivanje ali i stanova samom vlasništvu.

Sve to uticalo je na proceduru iznajmljivanja koja je prilično komplikovana jer je činjenica da u Švedskoj osoba može da kupi stan ali kada kupi stan zapravo ne kupi stan već kupi pravo da živi u tom stanu i kupi deo firme koja je vlasnik zgrade.

Pri tom svaka zgrada ima kućni savet koje je pravno tijelo i koje je vlasnik te zgrade.

Kada osoba u toj zgradi kupi stan, kupi udio i u tom kućnom savjetu i samim tim je njegov dio. On uslovno rečeno postaje vlasnik:

– Kada vlasnik želi da iznajmi stan u zgradi na prvu ruku, on mora da pita svoje suvlasnike, odnosno firmu tj. kućni savjet da li mu dozvoljavaju da on iznajmi stan. Oni mu dozvole, potpiše se ugovor sa osobom koja iznajmila stan i tako se iznajmi stan na prvu ruku, obično na godinu dana – kaže on

Taj rok se poštuje jer svake godine mora da se pita kućni savet da li je u redu da stan bude izdat.

– Ono što se međutim, često dešava jeste da osoba koja je iznajmila stan od vlasnika ponovo iznajmi stan. Tada se dupliraju cijene je tolika potražnja za stanovima da oni koji bi inače koštali sa troškovima oko 300, 400 eura iznajmljiju se za 1.200, 1.300 – priča on.

Ranije, kada bi se to otkrilo, bilo je samo upozorenje, uz gorenaveden gubitak ugovora i iseljenja, a sada će te osobe moći da odu i u zatvor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *