U Tehnopolisu održana radionica “Kako unaprijediti mali i srednji biznis”

Dodajte komentar

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, u Nikšiću, održana je radionica na temu „Kako unaprijediti mali i srednji biznis?“

Predavači na ovoj radionici su bili američki stručnjaci iz oblasti biznisa, finansijskog planiranja, osiguranja, globalnog upravljanja i razvoja proizvoda.

David Parks, koji ima više od 30 godina iskustva u javnom računovodstvu gdje je obavljao usluge revizije, poreza i poslovnog savjetovanja za klijente u nekoliko industrija, govorio je o značaju sastavljanja kvalitetnog biznis plana i kakav značaj taj dokument može imati na razvoj biznisa.

Parks je naveo, da sažet i detaljan biznis plan umnogome pomaže u razvitku malog biznisa. On je istakao sedam ključnih elemenata koje svaki biznis plan treba da sadrži a to su:

Administrativni sažetak u kojem će biti istaknuto šta je glavni cilj koji želi da se postigne pokretanjem tog biznisa, kratak opis proizvoda ili usluge koja se nudi.

Detaljan opis biznisa/kompanije u kojem bi trebalo obezbijediti ključne informacije o planiranom poslu (proizvodu ili usluzi)

Analiza tržišta koja predastvlja jedan od ključnih faktora za razvoj i širenje biznisa. Parks navodi da su upravo ekonomski faktori glavna prepreka u razvoju svakog biznisa. Da li je u pitanju globalna ekonomija ili ekonomska situacija na lokalnom nivou važno je sagledati sve aspekte poput poreza, carina, kamatnih stopa, regulatornih mjera koji mogu uticati na to da li će vaš proizvod ili usluga dostići globalno tržite.

Marketing plan je važan dio biznis plana jer ovim putem je moguće od biznisa napraviti brend, čemu svi preduzetnici teže. Važno je istaći ono sto vaš biznis čini drugačijim u odnosu na slične proizvode ili usluge koje se nude na tržištu.

Organizacija i upravljanje – Jedan od elemenata biznis plana koji u velikoj mjeri interesuje potencijalne ulagače i investitore koji mogu pomoći razvoj vašeg biznisa. Parks smatra da je potrebno detaljno navesti koja je forma biznisa i strukturu upravljanja, listu vlasnika ukoliko ih više i tačno navesti njihove uloge u poslu, osobe koje se nalaze na ključnim pozicijama i njihove kompentencije potrebne za obavljanje tog posla.

Finansijske projekcije i očekivanja su faktor koji najviše zanima i samog vlasnika biznisa i potencijalne ulagače. Ukoliko imate ideju a nemate pokrenut biznis, Pakrs kao ključnu stavku ovdje navodi start-up troškove tj. koliko je novca potrebno da bi ideja zaživjela i pokrenuo se biznis. U ove troškove spadaju stvari poput rentiranja prostora, opreme za pokretanje biznisa, sirovine koje su potrebne za proizvodnju itd.

Ako biznis već postoji, važno je voditi mjesečne projekcije troškova kako biste znali koliko vam je novca potrebno da biste unaprijedili vaš biznis do nekog većeg nivoa. Ovakvi dokumenti će vam pomoći u praćenju finansijskih tokova i praćenja uspjeha vašeg biznisa.

Finansijski zahtjevi prema potencijalnim investitorima i ulagačima. Detaljnom analizom ovog elementa pružićete detaljan uvid u to kolika vam investicija treba za ostvarivanje vašeg plana bilo da je to pokretanje novog ili proširenje postojećeg biznisa. Budite precizni kada je u pitanju potrebna novčana suma kao i detaljan plan otplate investicije i navedite tačan vremenski interval koji je potreban za isplaćivanje investicije, jer ulagači vole da znaju gdje ulažu novac i kada će im se on i na koji način vratiti.

Stiven Bojd, osnivač J. Stephen Boyd, CPA, PSC, koji ima preko 35 godina iskustva u pripremi poreza za pojedince i firme, finansijskom planiranju i uslugama osiguranja podijelio je svoje znanje i iskustvo iz ovih oblasti sa prisutnim preduzetnicima

Ključnu stvar koju je Bojd u svom izlaganju isticao bila je razdvajanje ličnih finansija od finansija vezanih za biznis. On smatra da ukoliko se na ovakav način ne vodi račun o finansijama, pravu sliku i uspijeh biznisa nikada nećete otkriti.

Bojd preporučuje da se finansijski izvještaji rade na mjesečnom nivou a navodi izvještaj prihoda i izvještaj rashoda kao dva ključna dokumenta kako biste na kraju svakog mjeseca imali jasnu finansijsku sliku vašeg biznisa a to je ono što je ključni interes svakog preduzetnika.

U razgovoru za Bankar.me, Bojd je kazao kako američka vlada radi dobre stvari koje pomažu razvoj i malog i velikog biznisa u Americi.

“Mišljena su različita, ali moj stav je da američka vlada radi dobar posao. Iako se mnogi neće saglasiti sa mnom, smatram da je uvođenje carina na proizvode iz Kine dobra stvar za američke prozivođače jer mi ne možemo prozivesti robu po cijeni po kojoj oni mogu a samim tim ne možemo biti konkuretni na međunarodnom tržištu”, kazao je Bojd.

On je dodao i da podržava odluke FED-a o smanjenju kamatnih stopa.

“Niske kamatne stope su uvijek dobre. To je dobro za razvoj biznisa. Kada pogledate vaše finansijske izvještaje, manje kamate, manji porezi vam idu u prilog. Brže ćete otplatiti vaša dugovanja i lakše ostvariti značajniji prihod od prodaje proizvoda ili usluga koje nudite”, dodao je Bojd.

Tim Tejlor je doktorirao u oblasti građevinarstva i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Tejlor je autor i koautor više od 80 publikacija, učesnik brojnih velikih konferencija, a budući da voli da dijeli svoje znanje sa drugima bio je predavač na konferencijama više puta.

Tejlor smatra da je za razvoj biznisa ključna stvar imati dobar plan i da taj plan treba dokumentovati. Uz to, on navodi i proces komunikacije između preduzetnika i potencijalnih ulagača ili zainteresovanih kupaca proizvoda ili usluga veoma bitnom stavkom.

Na pitanje da li mali preduzetnici u Americi od države ili nekih institucija imaju podršku za pokretanje biznisa,   dobijaju li olakšice u smislu oslobađanja plaćanja poreza, Tejlor je za portal Bankar.me rekao:“Podrške ima, ali ne previše. Za vladu SAD mali biznis podrazumijeva mali prihod ali takvih biznisa ima puno pa ih država posmatra kao poreznu strukturu. Dakle, u SAD-u su propisi i porezne strukture veliki izazov za male biznise. Vi zapravo morate platiti porez”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *