Italijanska regija Molise ljudima nudi 25.000 eura da se dosele

Predivna italijanska regija Molise, novim stanovnicima nudi 25.000 eura ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

Molise se nalazi između Apenina i Jadranske obale, a poznat je po svojim nacionalnim parkovima. Usprkos prelijepom okruženju, njegova populacija drastično opada. Od 2014. broj stanovnika se smanjio 9.000, a u devet gradova koji se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete.

Načelnik opštine Donato Toma objavio je da će svako selo s manje od 2.000 stanovnika davati 700 eura mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki obrt ili kompaniju.

“Mogu raditi bilo što, otvoriti pekaru, prodavnicu uredskog pribora, restoran, bilo šta. To je način da udahnemo život u naš grad, usput povećavajući populaciju”, rekao je za TheGuardian.

Usto, obećao je da će svaki gradić dobiti 10.000 eura mjesečno za poboljšanje infrastrukture i kulturne ponude.

“Nije samo stvar u povećanju populacije. Ljudi moraju imati infrastrukturu i razlog da ostanu, inače ćemo za nekoliko godina opet biti na istom mjestu”, dodao je.

Molise nije usamljen, dobar dio Italije bori se s padom populacije, a na području cijele Italije broj stanovnika je od 2014. do 2018. pao za 677.000. Trenutno je u Italiji 55 miliona stanovnika, što je najniža brojka u zadnjih 90 godina.

Molise nije prva italijanska regija koja je na ovaj način pokušala povećati svoju populaciju. Prije dvije godine selo Bormida na sjeverozapadu države nudilo je 1.600 eura onima koji se žele doseliti u njihovo mjestašce sa samo 394 stanovnika. Ranije ove godine Mussomeli na Siciliji prodavao je napuštene kuće za dva eura, pod uslovom da ih kupci renoviraju.

Italija nije jedina evropska zemlja u kojoj stanovništvo postaje sve starije. Iako se procjenjuje da će broj stanovnika Evrope porasti s 551 miliona u 2016. na 520 miliona 2070, broj radno sposobnog stanovništva prema istim bi procjenama trebao pasti za 41 milion, javlja Index.hr

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *