Ova ITC kompanija vrijedi preko 100 milijardi dolara a potiče iz Evrope

Dodajte komentar

Evropa je oduvijek željela da ima veliku kompaniju koja je iz ICT, a koja je sposobna da se takmiči sa gigantima poput Gugla, Fejsbuka ili Alibabe.

To se upravo i desilo. Jedna holandska kompanija je uvećala svoju vrijednost za preko 100 milijardi dolara.

Kompanija se zove Prosus, i potekla je od južnoafričkog potrošačkog internet konglomerata Naspers. Prosus donosi tržišnu kapitalizaciju od 100 milijardi dolara.

“Ovo je uzbudljiv korak naprijed za grupu, dajući investitorima globalne tehnologije direktan pristup našem jedinstvenom i atraktivnom portfelju međunarodnih internet preduzeća za potrošače”, rekao je generalni direktor Prosus Grupe, Bob van Dijk.

To samo po sebi nije potrošačko preduzeće, ne nudi, na primjer, digitalne usluge pod sopstvenim brendom poput Fejsbuka ili Alibabe. Umjesto toga, ulaže u portfelj globalnih internet firmi.

Najpoznatija investicija grupe je kupovina 31 odsto udjela u kineskom tehnološkom gigantu Tenkentu, vlasniku popularne aplikacije za razmjenu poruka Vičet. Naspers je u Tenkent 2001. godine uložio 32 miliona dolara, a sada je ulog vrijedan 130 milijardi dolara.

Prema novoj strukturi, Prosus želi da drži Nasperov udio kompanije Tenkent, kao i pozicije u drugoj firmi poput ruske kompanije za društvene medije Mail.ru Group i njemačke službe za isporuku Hero Hero. Naspers želi da ostane većinski vlasnik nove kompanije.

Dodavanje Prosusa amsterdamskoj berzi uzdrmala je evropski tehnološki kraj, tako da je kompanija odmah postala jedan od najvećih tehnoloških subjekata u regionu.

Evropa odavno kaska za SAD i Kinom u smislu doma za velike tehnološke kompanije. Od 20 najvećih internet kompanija po vrijednosti u 2018. godini, nijedna nije imala sjedište u Evropi, pokazuju podaci Svjetskog ekonomskog foruma. Prošlog mjeseca pojavili su se izvještaji da je EU sačinila plan za suvereni fond za bogatstvo koji će ulagati u “velike potencijalne evropske kompanije“ i kineske velike tehnologije.

Naspers je prvo objavio namjeru da svoje međunarodne internet aktive uvrsti pod novo ime kompanije, sada Prosus, na berzu u Amsterdamu u martu. Prosus ima i rezervnu listu na Johanesburškoj berzi.

Listajući se direktno na amsterdamskoj berzi, Prosusova lista nije privukla mnogo pažnje kao tradicionalni IPO, kaže Ken Rumph, analitičar za kapitalno istraživanje u Jeferiesu koji pokriva Naspers. Kao dio kotacije, postojećim akcionarima Naspersa biće izdate nove akcije Prosusa.

Prosus želi da trguje na berzi pod oznakom “PRKS“.

(Telegraf Biznis)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *