Banke kritikuju ECB: Labava monetarna politika obesmišljava štednju

Dodajte komentar

Predsjednik moćnog njemačkog udruženja štednih banaka, zajednice zajmodavaca koja dominira trgovačkim ulicama u zemlji, pridružio se u utorak holandskoj banci ING, kritikujući labavu monetarnu politiku Evropske centralne banke.

“Ljudi smatraju da u njihovim budućim penzijama postoji sve veća rupa”, rekao je Helmut Schleweis. “Na štednji više ne dobijaju nikakavu kamatu”.

Kritika je usmjerena na negativne kamate koje je ECB uvela kako bi ojačala ekonomiju eurozone nakon finansijske krize.

Problem je posebno akutan u najvećem njemačkom bankarskom podsektoru, štedionicama, koje imaju gomilu novca koji je skupo skladištiti.

Njihovih 50 miliona kupaca ima povećanje štednje od gotovo 5% od prošle godine na 965 milijardi eura (1 trilion dolara) – što je otprilike veličina holandske ekonomije. Uz kredite u iznosu od oko 860 milijardi eura, bankama je preostao krupni neiskorišćeni višak.

Njihova zabrinutost odjekuje nakon nedavne molbe čelnika ING-a da ECB promijeni smjer. Ralph Hamers, koji je na čelu holandskog bankarskog giganta, rekao je da već ima dovoljno novca i da više toga neće podstaći slabo povjerenje.

Prošle sedmice direktor Deutsche Bank Christian Sewing kazao je da nulte stope “žele uništiti finansijski sistem”.

Stav ECB-a podstakao je burnu javnu raspravu u Njemačkoj, naciji štediša koji radije drže gotovinu za kupovinu dionica.

Dietmar Schake iz njemačkog proizvođača sefova Burg Waechter rekao je da se potražnja za njegovim sefovima povećala za četvrtinu u posljednjih pet godina, dijelom i zbog straha od beskamatne štednje.

Politika ECB-a za naplatu bankama za skladištenje gotovine, uvedena 2014. kako bi promovisala ekonomiju koja je oslabila, pogoršala je probleme za banke, ali nema naznaka da će se dogoditi bilo kakve promjene u politici.

Usred napetosti između Kine i Sjedinjenih Država, rizika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora i usporavanja, ECB će, kako se očekuje, objaviti nove novčane podsticaje u četvrtak.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *