Projekat 1000+: Dodijeljeni vaučeri – Pogledajte liste dobitnika i liste čekanja

U toku završne faze projekta “1.000 plus juče je još devet građana dobilo vaučer. Do sada je u ovoj fazi 507 građana dobilo mogućnost da riješi stambemo pitanje. Kroz tri faze projekta “1.000 plus više je od 3.000 građana Crne Gore riješilo stambeno pitanje. To je, kako je kazao Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, više nego zadovoljavajući rezultat dok kroz četvrtu fazu očekuju da će dodatnih oko 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

Faze

-Uspješna priča projekta “1.000 plus traje još od 2010. godine kada je otpočeta prva faza, a danas, skoro 10 godina kasnije, radi se na pripremi četvrte. Budžetom za ovu godinu odobrena su sredstva za nastavak projekta, a u toku četvrtog kvartala predviđeno je da se dostavi zvanična aplikacija Banci za razvoj Savjeta Evrope – kazao je Čanović. Kako je dodao, imajući u vidu, sve procedure koje treba proći, prijave za građane će početi naredne godine, o čemu će svakako biti blagovremeno obaviješteni.

-Treća faza projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima “1.000 plus je u završnoj proceduri realizacije. Od ukupno 1.054 aplikacije, koliko se građana prijavilo u ovoj fazi, do sada je 507 njih dobilo mogućnost da riješi stambeno pitanje – kazao je Čanović.

On posebno ističe da je od 362 porodice, koje su do sada riješile stambeno pitanje, 121 onih koje pripadaju prioritetnoj grupi građana prema kojima su imali posebnu pažnju, a to su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

-Očekujemo da ćemo uskoro imati dodatan broj porodica koje su riješile jedno od najbitnijih životnih pitanja. Imajući u vidu da će se vaučeri dodjeljivati do utroška sredstava, ukoliko se neki od ovih vaučera ne bude realizovao, biće dodijeljeni sljedećim aplikantima sa liste čekanja –  objasnio je Čanović. On dodaje da u četvrtoj fazi planiraju da uvedu novitete kada je u pitanju ponuda stanova.

Noviteti

-U tom smislu, planirano je da javni poziv za ponuđače stanove budu otvoren sve vrijeme i da, ukoliko građanin koji dobije vaučer nađe na tržištu bilo koji završeni stan koji ispunjava propisane uslove, može da ga kupi. Takođe, planirano je da uključimo dodatnu saradnju sa privatnim sektorom kada je u pitanju opremanje stanova. Naravno, sve navedeno prvenstveno mora da bude odobreno od Banke za razvoj Savjeta Evrope – naglasio je Čanović.

Najveća prednost projekta “1000 plus” je kamatna stopa, koja je u trenutku raspisivanja javnog poziva za građane ubjedljivo najniža na tržištu. Tako je kamatna stopa tokom prve faze (2010-2012. godine) iznosila 4,9 odsto, tokom druge (2015-2017. godine) 3,99 odsto, dok kamatna stopa tokom treće faze, koja je i dalje u toku, iznosi 2,99 odsto.

-Povoljnosti koje ćemo nastojati da obezbijedimo i u sljedećoj fazi –  poručio je Čanović.

Pogledajte liste čekanja i liste dobitnika:

LISTA ČEKANJA – JAVNI SEKTOR
LISTA DOBITNIKA – JAVNI SEKTOR
LISTA CEKANJA – BRACNI PAROV I DO 35 GODINA
LISTA DOBITNIKA – BRACNI PAR OVI DO 35 GODINA
LISTA ČEKANJA – OSTALI
LISTA DOBITNIKA – OSTALI

Check Also

Poziv studentima: Konkurs za stipendije „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ za studijsku godinu 2021/2022

– Erste Bank AD Podgorica podržaće i ove godine „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *