Jeste li čuli za Bafetovo pravilo 25/5? Jednostavno za primjenu, genijalno za karijeru

Pored toga što je jedan od najbogatijih i najuspješnijih investitora na svijetu, Voren Bafet je pokazao i izvanrednu emocionalnu inteligenciju u više navrata.

Na primjer, da li ste čuli za Buffettovo pravilo 25/5?

Pravilo 25/5: Jednostavno, ali sjajno

Prema priči, Majka Flinta, koji je deset godina radio kao lični pilot Bafeta, prilikom jednog razgovora o karijeri sa svojim šefom on ga je „prošetao“ kroz jednu jednostavnu vježbu.

Prvo, Bafet je rekao Flintu da napravi listu svojih 25 prioritetnih ciljeva u karijeri. Zatim mu je rekao da zaokruži pet najvažnijih ciljeva.

Zastanimo na sekundu. Šta vi mislite? Šta je Bafet savjetovao Flintu da učini sa ovom listom? Možda da kombinujte nekoliko ciljeva da vidi na koji način je mogao da ubije više muva jednim udarcem? Ili da uz pomoć brainstorm strategije da prioritet tim ciljevima na pravi način?

Suprotno tome, Bafet je preporučio upotrebu liste na vrlo jedinstven način. Navodno je Buffett rekao Flintu da:

ostane usredsređen na ostvarenje 1 do 5 ciljeva

uopšte ne radi na ostvarenju ostalih ciljeva (od 6 do 25)

Šta je lekcija?

Sve je u fokusu. Nećete postići 25 stvari u svom životu. Ako se dugoročno fokusirate, možda možete da ostvarite od 3 do 5 velikih ciljeva. A prepreka vašem fokusiranju su brojevi od 6 do 25, jer su to stvari koje vas zanimaju. To su vaše najveće potencijalne distrakcije.

Ovo jednostavno pravilo je sjajan način primjene emocionalne inteligencije u svakodnevnom životu.

Lako je smisliti pet stvari koje stvarno želite da uradite. Ali još je lakše odvratiti se od stvarnog napretka u ostvarenju tih pet ciljeva, jer vas uhvati uzbuđenje, radost, privremeni užitak zbog stvari koje jednostavno nisu toliko bitne.

I zato je toliko važno identifikovati predmete od 6 do 25 kako biste lakše identifikovali ono što vas zaustavlja.

Kako učiniti da pravilo 25-5 radi za vas

Bafet vas je, u principu, savjetovao kako da postignete svoje najveće karijerne ili životne ciljeve. Ali ovo pravilo možete proširiti i tako da vam pomaže u dnevnim, nedjeljnim i mesečnim prioritetima.

Na primjer, svakog jutra možete napraviti spisak zadataka od pet do 10 stvari koje biste zaista željeli da obavite za taj dan.

Zatim zaokružite samo najvažniji zadatak ili dva. Ne obavljajte nijedan od drugih zadataka – bez sastanaka, poziva, ništa – sve dok ne izbacite taj glavni prioritet sa liste.

Radite isto tokom nedjelje. Identifikujte 10 stvari koje želite da završite, ali zaokružite samo dve ili tri. Učinite te najvažnije zadatke krajnjim prioritetom i ne dozvolite da vam ih drugi ometaju.

Možete ponoviti isti postupak za mjesec, za godinu ili čak za petogodišnju strategiju.

Koristite pravilo 25-5 i nećete samo postići neophodan fokus – učinićete da emocije rade za vas, umjesto protiv vas.

Izvor: BIZLife

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *