Građani Srbije duguju bankama 8,5 milijardi eura

Građani i privreda Srbije zadužuju se više, a svoje obaveze ispunjavaju redovnije. Posljednju godinu broj kredita se povećao za 42.000. Istovremeno, te finansijske obaveze se ispunjavaju sve redovnije.

Tako je krajem avgusta docnja građana, privrede i preduzetnika ukupno bila 5,1 odsto. Prije godinu iznosila je nešto više 5,8 odsto. Za poboljšanu ažurnost „zaslužni” su sudski izvršitelji, ali i to što je više novoodobrenih pozajmica, a i to što su banke postale obazrivije kod odobravanja ugovora o kreditu.

Ukupno kreditno zaduženje u Srbiji iznosi 2.455,37 milijardi dinara. Od toga najviše duguju kompanije – 1.389,68 milijardi. Građani treba da u narednom periodu vrate 1.014,71 milijardi, a preduzetnici 50,97. Prije godinu pravna lica su bila u kašnjenju 7,5 odsto, a sada su 6,6. Za preduzetnike to je lane bilo 6,9 odsto, a ovog avgusta su se malo popravili – na 6,7 odsto. Te kategorije padaju u docnju kada ne ispune obaveze 15 dana od datuma dospijeća rate. Za građane je kašnjenje postavljeno mnogo fleksibilnije: njima treba 60 dana od dospjelosti rate da bi zvanično kasnili. U toj kategoriji docnja je u avgustu 2018. bila 3,7 odsto, a istog mjeseca 2019. iznosila je 3,11.

O razlozima ažurnosti a i činjenici da se docnja smanjuje predsjednik Udruženja „Efektiva” Dejan Gavrilović kaže:

– Sudski izvršitelji su i više nego revnosni – navodi Gavrilović. – Građani znaju da će im zakucati na vrata i plijeniti stan i stvari ukoliko kasne. Zato se trude da obaveze ispune na vrijeme. Ukoliko je kućni budžet premali za sve što mora da se plati, balansira se. Tako se jednog mjeseca izmire obaveze za kredit a odloži se plaćanje komunalija, a sljedećeg se redoslijed mijenja. Posebno o redovnom izmirivanju rata vode računa oni koji otplaćuju stambene kredite da ne bi zbog docnje završili na ulici. To se kod nas lako dešava.

Ko najmanje kasni u izmirivanju obaveza?

Odgovor na to pitanje i nije teško dati. Podaci Kreditnog biroa Srbije i Udruženja banka jasno govore da su to preduzetnici u aranžmanima finansijskog lizinga. Učešće docnje u ostatku duga po ugovorima preduzetnika u lizingu je 2,1 odsto. To su podaci za prošli mjesec. Ukupna docnja kod lizinga svih kategorija, odnosno građana, preduzeća i preduzetnika je 6,8 odsto.

Nije čudo što su preduzetnici u tom pogledu najažurniji. Oni na lizing mahom uzimaju opremu, a u tom aranžmanu, za razliku od kredita, postupak oduzimanja je kod kašnjenja veoma jednostvan. A kad nema opreme, nema ni posla ni plata…

Gavrilović napominje da je smanjenju docnje doprinijelo i to što su banke postale obazrivije kod odobravanja kredita, finansijska sposobnost svakoga ponaosob se dobro mjeri. Ažurnijoj naplati doprinosi i to što je dosta novih kredita koji su odobreni ove godine. Klijenti obično u docnju ne padaju tokom prve dvije godine otplate, posebno kod stambenih pozajmica. Problemi obično nastaju tek kasnije. Na kraju, za ažurnije ispunjavanje obaveze zaslužni su i sami građani: sve je manje onih koji su spremni da se zaduže maksimalno koliko mogu, a sve više klijenata banaka uzima onoliko novca koliko im je potrebno.

Svemu su doprinijela i dešavanja na bankarskom tržištu u svijetu i kod nas. Već nekoliko godina bilježi se pad kamata. Zato mnogi kalkulišu, čekaju i ne žure da se zaduže koliko bi mogli.

Smanjenju docnje banke su dale još jedan dopirnos, i to otpisom nenaplativih potraživanja.

Izvor: Dnevnik.rs

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *