Crnogorski izlagači na Međunarodnom sajmu preduzetništva

Dodajte komentar

Oko 40 crnogorskih izlagača iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavljaju proizvode i usluge na Međunarodnom sajmu preduzetništva MOS u slovenačkom gradu Celju, saopštili su danas iz Privredne komore, ističući da je Crna Gora zemlja partner te veoma značajne manifestacije, koja okuplja više od 1.500 izlagača iz 34 države i privlači više od 100.000 posjetilaca.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, njihov predsjednik Vlastimir Golubović je istakao da je cilj crnogorskog nastupa, kao zemlje partnera, unapređenje međukompanijske, pa time i ukupne ekonomske saradnje.

“Nema sumnje da za unapređenje te saradnje naše poslovne zajednice imaju osnovu u odličnim međudržavnim i političkim odnosima”, smatra Golubović.

Ocijenio je da su od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije percipirale Crnu Goru kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti. One su, pored kapitala, donijele tehnologiju, pozitivnu praksu, know-how i evropske poslovne običaje.

“Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa slovenačkog tržišta, a siguran sam da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma”, rekao je predsjednik PKCG.

Naglasio je da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

“Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robe proizvedene u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su Made in Montenegro”, saopštio je Golubović.

Nakon što je predstavio Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju koja postiže rekordne rezultate i privlači najpoznatije svjetske brendove, prvi čovjek Komore je kazao da predstoji intenzivnija valorizacija potencijala sjevera naše države za tu djelatnost, čemu mogu doprinijeti pozitivna iskustva Slovenije.

Puštanje u rad podmorskog energetskog kabla između Italije i naše države pozicioniraće Crnu Goru kao važno elektroenergetsko čvorište regiona, pa je Golubović pozvao slovenačke kompanije da investiraju u našu energetiku i iskoriste benefite realizacije tog projekta.

“Potencijal za privrednu saradnju postoji i na polju izgradnje infrastrukturnih objekata, digitalizacije, zelene ekonomije i drvoprerade”, smatra Golubović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocjenjuje da je 52. MOS potvrda dugogodišnje uspješne saradnje između Crne Gore i Slovenije, a prvenstveno privrednika.

“U prilog tome govori i ostvarena spoljno-trgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije, koja je na kraju 2018. godine iznosila ukupno 85.067.747 eura, što je utrostučeni iznos u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila 25.007.060 eura. Priliv SDI od strane slovenačkih preduzeća u Crnoj Gori na kraju 2018. godine iznosio je 13,084 miliona eura”, kazala je ministarka.

Ona je naglasila da je crnogorska ekonomija brzorastuća, sa stopom od blizu pet odsto nekoliko godina zaredom. Kako je dodala, Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i IRF-om realizuje veliki broj razvojnih programa.

“Predstavnici privrede su ti koji donose privredni rast. Zato Vlada Crne Gore posebnu pažnju posvećuje podsticanju preduzetništva i obezbjeđivanju povoljnijeg poslovnog ambijenta za domaće i inostrane kompanije. Kao rezultat toga, posljednjih sedam godina bilježi se kontinuiran rast broja mikro, malih i srednjih preduzeća te zaposlenih u njima. U 2018. godini registrovano 59,03 odsto više preduzeća u odnosu na 2011. godinu, dok je ukupan broj zaposlenih povećan za 30,54 odsto. Posebna pažnja posvećuje se međunistitucionalnoj saradnji i usvajanju primjera dobre prakse Slovenije, ali i partnerstvima crnogorskih i slovenačkih preduzeća”, navodi ministarka.

Istakla je da se u okviru projektnih aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, kojom koordinira Ministarstvo ekonomije, sarađuje se sa partnerima EEN Slovenija, naročito sa koordinatorom slovenačkog konzorcijuma, Institutom Jozef Stefan iz Ljubljane. Takođe, tu su i Privredna i Zanatska Komora Slovenije, Razvojna Agencija Maribor, SPIRIT Slovenija iz Kopra i druge. Dugogodišnja partnerska saradnja se, pak, realizuje kroz pomoć u traženju partnera crnogorskim preduzećima za apliciranje na nekom od projekata iz EU fondova; promociji crnogorskih preduzeća; aktivno učestvovanje na međunarodnim bilateralnim poslovnim susretima koje organizuju EEN partneri; kao i razmjeni informacija i iskustva na polju internacionalizacije.

“Duboko sam uvjerena da će privrednici na ovogodišnjem sajmu i poslovnom forumu uspostaviti nove kontakte i intenzivirati dosadašnju već uspješnu saradnju, kao i da ćemo u narednim godinama bilježiti njen rast”, kazala je Sekulić.

Izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec rekao je da očekuje da će partnerstvo sa Crnom Gorom doprinijeti produbljivanju političke, ekonomske i kulturne saradnje između dvije zemlje.

Gradonačelnik Celja Bojan Šrot istakao je značajnu ulogu tog grada u ekonomiji Slovenije, te izrazio očekivanje da će privrednici iskoristiti brojne prilike koje MOS nudi za uspostavljanje poslovnih partnerstava.

Predsjednik Zanatske komore Branko Meh saopštio je da je mala privreda motor slovenačke ekonomije. Prema njegovim riječima, preduzetnici traže podsticaje i otklanjanje birokratskih barijera, te je zaključio da, ukoliko je dobro privredi – dobro je svim građanima.

Predsjednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup ocijenio je da slovenačka ekonomija posljednjih godina bilježi veoma dobre rezultate, kojim je otklonila posljedice ekonomske krize. Suočeni sa zahtjevima aktuelnih trendova i nedostatkom kadrova, pred slovenačkom ekonomijom su izazovi digitalizacije i automatizacije.

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek istakao je preko video linka da Slovenija bilježi odlične ekonomske pokazatelje, među kojima su rast BDP 2,6 odsto, te povećanje broja preduzeća i zaposlenosti. Snaga ekonomije su mikro preduzeća koja čine 86 odsto ukupnog broja.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Simon Zajc naglasio je da je Slovenija među prvim zemljama po primjeni cirkularne ekonomije, koju odlikuje manja potrošnja energije i upotreba sekundarnih sirovina.

Svečano otvoren crnogorski štand

Svečano je, uz bogat kulturno-umjetnički program, otvoren i crnogorski štand. Vrpcu su presjekli Sekulić, Zajc i predstavnica Uprave sajma Nina Ermenc.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je da vjeruje da će crnogorski štand biti mjesto okupljanja privrednika ne samo iz regiona već i šire.

“Ovim štandom smo uspjeli da prikažemo ono što Crna Gora može da ponudi u ovom privrednom trenutku, sa naglaskom na preduzetništvo, u skladu sa prirodom sajma”, kazao je Saveljić.

Sajam će, dodaje on, biti prilika za predstavljanje ekonomskih potencijala i uspostavljanje B2B kontakata koji mogu doprinijeti poslovnim partnerstvima.

Nastup crnogorskih izlagača na sajmu organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa ministarstvima poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije, turizma i održivog razvoja i kulture, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono-razvojnim fondom.

Sajmu su prisustvovali i crnogorski ambasador u Ljubljani Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

Sajam preduzetništva u Celju je podijeljen u pet segmenata: MOS Dom (izgradnja i renoviranje), MOS Tehnika (zanatska i industrijska oprema i materijali), MOS Tur (turizam i hrana, oprema za kampovanje), MOS Biz (poslovne usluge i poslovne mogućnosti u inostranstvu) i MOS Plus (opšti proizvodi za potrošnju).

Manifestacija je propraćena predavanjima, događajima i radionicama iz različitih oblasti. U okviru Sajma biće organizovani međunarodni forum privrednika naše zemlje, Slovenije, Srbije i Hrvatske, prezentacija crnogorskih potencijala i bilateralni sastanci, dani poljoprivrede, investicija, preduzetništva i turizma Crne Gore, kao i posjeta preduzećima države domaćina.

Uporedo sa Sajmom, održaće se Dani Crne Gore u Ljubljani, u okviru kojih će biti organizovan poslovni forum sa slovenačkim privrednicima, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *