Trampova administracija razmatra privatizaciju zloglasnih Fannie Mae i Freddie Mac

Fannie Mae i Freddie Mac, famozni američki osiguravači čija je nelikvidnost bila okidač za svjetsku finansijsku i ekonomsku krizu 2008. pa ih je State Department nacionalizovao kao bi spriječio opšti slom tržišta nekretnina, vraćaju se u privatne ruke.

Riječ je o prijedlogu navedenome u planu reforme tržišta nekretnina koji je, prema podacima agencije Reuters, američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja dostavilo 5. septembra ove godine administraciji predsjednika Donalda Trampa.

– Trampova administracija već je, u julu ove godine, poduzela neke korake koji upućuju na ukidanje posebnog statusa za Fannie Mae i Freddie Mac, najavivši kako od 2021. više neće biti produženja posebnih mjera za te osiguravače – navodi Reuters.

Pomenuti izvještaj o reformi tržišta nekretnina donosi administrativne i zakonodavne preporuke za dokapitalizaciju Fannie i Freddieja i okončanje posebnih mjera za osiguravajuće kuće, pomjeranje konkurencije na tržištu stanova i zaštitu poreskih obveznika od budućih spašavanja.

Uprkos izrazito negativnom publicitetu Fannie Mae i Freddie Maca, Reuters podsjeća da je oba osiguravača, 1936., odnosno 1970.,  osnovao američki Kongres. S idejom, dodaje agencija, da osiguravači preuzmu dio portfelja poslovnih banaka vezanih na kredite domaćinstvima za kupovinu kuće ili stana i tako rasterete kreditni potencijal banaka. Prema istome izvoru, dva osiguravača uplatila su u prvom kvartalu ove godine u državni budžet 297 milijardi dolara dobiti, a iz njega dosada primili 191 milijardi dolara pomoći.

Komentarišući planove privatizacije Fannie Mae i Freddie Maca, magazin Forbes napominje kako takve odluke administracije predsjednika SAD-a moraju dobiti podršku Kongresa za šta, procjenjuje magazin, nema vremena s obzirom na predstojeće predsjedničke izbore. Prema podacima Forbesa, Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja predlaže privatizaciju pomenutih kompanija u trenutku kada njihovo poslovanje prestane da predstavlja sistemski rizik.

Jedna od mjera koju je državna Federalna agencija za stambeno finansiranje (FHFA) kao neposredni ‘tutor’ State Departmenta u Fannie Mae i Freddie Macu, provodila u tim kompanijama, jeste kontrola visine plata njihovim menadžerima na 600 hiljada dolara godišnje.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *