Trampova administracija razmatra privatizaciju zloglasnih Fannie Mae i Freddie Mac

Dodajte komentar

Fannie Mae i Freddie Mac, famozni američki osiguravači čija je nelikvidnost bila okidač za svjetsku finansijsku i ekonomsku krizu 2008. pa ih je State Department nacionalizovao kao bi spriječio opšti slom tržišta nekretnina, vraćaju se u privatne ruke.

Riječ je o prijedlogu navedenome u planu reforme tržišta nekretnina koji je, prema podacima agencije Reuters, američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja dostavilo 5. septembra ove godine administraciji predsjednika Donalda Trampa.

– Trampova administracija već je, u julu ove godine, poduzela neke korake koji upućuju na ukidanje posebnog statusa za Fannie Mae i Freddie Mac, najavivši kako od 2021. više neće biti produženja posebnih mjera za te osiguravače – navodi Reuters.

Pomenuti izvještaj o reformi tržišta nekretnina donosi administrativne i zakonodavne preporuke za dokapitalizaciju Fannie i Freddieja i okončanje posebnih mjera za osiguravajuće kuće, pomjeranje konkurencije na tržištu stanova i zaštitu poreskih obveznika od budućih spašavanja.

Uprkos izrazito negativnom publicitetu Fannie Mae i Freddie Maca, Reuters podsjeća da je oba osiguravača, 1936., odnosno 1970.,  osnovao američki Kongres. S idejom, dodaje agencija, da osiguravači preuzmu dio portfelja poslovnih banaka vezanih na kredite domaćinstvima za kupovinu kuće ili stana i tako rasterete kreditni potencijal banaka. Prema istome izvoru, dva osiguravača uplatila su u prvom kvartalu ove godine u državni budžet 297 milijardi dolara dobiti, a iz njega dosada primili 191 milijardi dolara pomoći.

Komentarišući planove privatizacije Fannie Mae i Freddie Maca, magazin Forbes napominje kako takve odluke administracije predsjednika SAD-a moraju dobiti podršku Kongresa za šta, procjenjuje magazin, nema vremena s obzirom na predstojeće predsjedničke izbore. Prema podacima Forbesa, Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja predlaže privatizaciju pomenutih kompanija u trenutku kada njihovo poslovanje prestane da predstavlja sistemski rizik.

Jedna od mjera koju je državna Federalna agencija za stambeno finansiranje (FHFA) kao neposredni ‘tutor’ State Departmenta u Fannie Mae i Freddie Macu, provodila u tim kompanijama, jeste kontrola visine plata njihovim menadžerima na 600 hiljada dolara godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *