Minimalac od 250 eura tek naredne godine

Dodajte komentar

Vlada i socijalni partneri do kraja godine ponovo će sjesti za sto i razmotriti novo povećanje minimalne zarade. Minimalac od 1.jula u Crnoj Gori iznosi 222 eura, ali sindikati traže da on bude 250 eura. Ovo znači da bi novo povećanje moglo da se desi u prvoj polovini 2020.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, za CdM kaže da bi do kraja godine trebalo da se sjedne za sto i razmotri mogućnost novog povećanja. Naglašava kako sindikati neće odustati od povećanja minimalne zarade. Za CdM tvrdi da nijesu dobili nijednu pritužbu kada je riječ o isplati novog iznosa minimalca od 222 eura.

Da povećanje na 222 eura nije dovoljno smatraju i u Socijaldemokratskoj partiji.

Član Predajedništva SDP Mirko Stanić za CdM naglašava da Socijaldemokratska partija već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 eura. Takođe, dodaje on, pored tog zakona, predložili su i zakon kojim bi se značajno smanjilo opterećenje zarade koje plačaju posladavci sa 67 na oko 55 odsto, čime se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje.

“Činjenica je da je i pored povećanja minimalne zarade na 222 eura koje je usvojeno prije mjesec dana ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. I druge zemlje, posebno nove članice EU, su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za 10-15 odsto u protekle dvije-tri godine. Kod nas je situacija da je prosječna plata realno manja danas i to za tri odsto nego što je bila prije 3-4 godine, što je svakako i posljedica činjenice da preko 77.000 radnika prima manje od 250 eura”, jasan je Stanić.

On napominje da, ukoliko na sve ovo dodaju i činjenicu da je po podacima MINSTAT-a potrebno čak 270 eura za minimalnu prehrambenu korpu, onda smatraju da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou.

“SDP će se zajedno sa predstavcima sindikata i poslodavaca i dalje truditi da se povećaju prihodi za one sa najmanjim prihodoma, a da se poslodavci rasterete prevelikih dažbina”, zaključio je Stanić.

Minimalac je na 222 povećan sa 193 eura, koji je bio najniži regionu, ustanovljen još 2013.

Kada je riječ o razvijenim zemljama EU, najveća minimalna plata registrovana je u Luksemburgu 1.999 eura, zatim u Irskoj 1.614, Holandiji 1.578 eura, Belgiji 1.563 eura, te Njemačkoj i Francuskoj 1.498 eura mjesečno.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *