Evropske berze porasle na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove podsticajne mjere u najvećim svjetskim ekonomijama, od SAD-a i Kine do eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,40 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 12.221 bod, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.607 bodova.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će vlasti u vodećim svjetskim ekonomijama uvesti nove podsticajne mjere kako bi podržale rast.

Već u petak kineske monetarne vlasti smanjile su obvezne rezerve banaka, čime su otvarile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast tamošnje ekonomije.

A da je kineskoj ekonomiji potrebna podrška, pokazali su podaci o neočekivanom padu izvoza, objavljeni u nedjelju.

Čini se, takođe, da su i američkoj ekonomiji potrebni podsticaji, nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u petak da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast privrede.

Takođe, očekuje se da će ovoga tjedna kamate smanjiti i Evropska centralna banka (ECB) zbog slabosti ekonomije eurozone.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto, nakon što je prošle nedjelje porastao više od 2 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 21.318 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *