Za dvije godine otišlo više stotina studenata

Studentska inicijativa je ukazala da je u posljednje dvije godine više stotina studenata nakon završenih osnovnih studija napustilo Univerzitet Crne Gore, jer je diploma koja se dobija na toj visokoobrazovnoj instituciji među najmanje priznatim u Evropi, piše Dan.

Predstavnik Studentske inicijative Vuk Vujisić ocijenio je u izjavi za Dan da državne institucije, u prvom redu Univerzitet i Ministarstvo prosvjete, ništa ne preduzimaju da spriječe mlade obrazovane ljude da napuštaju zemlju.

On je istakao da visokoškolci odlaze u inostranstvo da nastave školovanje i zbog toga što diploma magistra stečena na UCG ne znači mnogo na evropskom tržištu rada.

“Znam da mnogi idu na master jer bi ovdje plaćali školarinu preko 2000 eura, a biti magistar sa diplomom UCG ne znači mnogo. Takođe, mnogi odlaze i zbog neusklađenosti našeg sistema obrazovanja. Mnogi studenti su upisivali četvrtu godinu, tj. specijalističke studije koje nijesu prepoznate u mnogim zemljama Evrope, na se najradije odlučuju da odmah nakon osnovnih studija u pišu master u inostranstvu, kako ne bi gubili godinu jer tamo master traje dvije godine, što je sada predviđeno i našom novom reformom. Problem je što studenti ne odlaze samo zbog sticanja znanja, već tamo mogu i da rade i da budu dobro plaćeni za to”, pojasnio je Vujisić.

On smatra da odlazak visokoškolaca u inostranstvo nije problem sam no sebi, već je problem što oni odlaze zbog loše situacije u našem obrazovnom sistemu i društvu uopšte.

“Studija o mladima Jugoistočne Evrope koju je prije dvije godina uradilaFondacija „Fridrih Ebert Fihtun“, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje, a koja je predstavljenau Crnoj Gori prije pola godine, pokazala je da veliki broj mladih vjeruje da ima slučajeva kupovine diploma, što dovoljno govori o povjerenju u sistem obrazovanja. Dakle, mladi odlaze iz ekonomskih razloga, ali i zbog lošeg sistema obrazovanja, koji je na neki način uzrok nerazvijenosti društva jer ne razvija kritičko razmišljanje i aktivizam, već ga guši”, naglasio je Vujisić.

Prema njegovim podacima, više od 6.000 mladih ove godine je otišlo u inostranstvo da radi, a više od 2.500 ljudi lani je prošlo program „Work and travel”, zbog čega je Studentska inicijativa prije dvije sedmice započela kampanju „Neću da idem“.

“Cilj kampanje je da mladi ostanu u Crnoj Gori i da žive od svog rada. Dakle, mladi hoće da rade, samo treba da budu adekvatno plaćeni za to. Mislim da se svi kao društvo moramo ujediniti da prevaziđemo podjele jer ovo je problem koji će za dvije-tri godine izmijeniti Crnu Goru”, istakao je Vujisić.

On je dodao da računaju na podršku svih subjekata, i vlasti i opozicije.

“Cilj je da se napravi država socijalne pravde u kojoj će mladi željeti da ostanu. Mladi vole Crnu Goru, ali država mora da im omogući ekonomske uslove da bi ostali”, kazao je Vujisić.

Iz Studentskog parlamenta UCG nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa sve češćim odlascima njihovih kolega na master i doktorske studije van države.

Check Also

CBCG: Broj novoodobrenih kredita u prvih devet mjeseci za 22 % veći nego u istom periodu prošle godine

Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *