Ovo su četiri najgora IPO-a ove godine

Dodajte komentar

I dok je 2019. generalno bila dobra godina za IPO-ove, za nekolicinu kompanija prvi izlazak na berzansko tržište i nije bilo tako uspješan.

Kako navodi Barron’s ove četiri svjetske kompanije neke su od najlošijih na tržištu dionica.

Guardion Health Sciences

Riječ je o medicinskoj kompaniji sa sedištem u San Diegu koja je u prvoj polovini godine ostvarila prihod od svega pola miliona dolara. Guardion se bavi ranim otkrivanjem, intervencijom i praćenjem različitih očnih bolesti. Sa svojim dionicama na tržište je izašla u aprilu ove godine po cijeni od 4 dolara. Zbog velike konkurencije i turbulentnog tržišta u avgustu su prodali najviše dionica po cijeni od 45 centi, no to nije bio jedni pad. Trenutno se njihovim dionicama trguje po 25 centi.

Ruhnn Holding

Kineska kompanija Ruhnn Holding sa sedištem u Hangzhou takođe je još jedna u nizu kompanija koja je na berzansko tržište izišla u aprilu. Početna cijena njenih donica iznosila je 12,50 dolara, ali u svega pet mjeseci vrijednost joj je pala ispod pet dolara čime je zabilježila gubitak od otprilike 60 odsto. Prema trenutnim podacima cijena dionice iznosi 4,62 dolara. Inače, Ruhnn holding pruža platformu za e-trgovinu i marketinške usluge drugim kompanijama i brendovima na području Kine.

Greenlane Holdings

Greenlane Holdings jedna je od vodećih globalnih kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom e-cigareta i proizvoda od kanabisa. Sa sjedištem u Floridi, ova kompanija takođe je sa svojim IPO-om izašla u aprilu ove godine. Sa početnom cijenom od 17 dolara, vrijednost njenih dionica danas je pala za 64 odsto te iznosi 6,14 dolara.

Axcella Health

Axcella Health američka je biotehnološka kompanija sa sjedištem u Masačusetsu. Za razliku od prethodne tri kompanije, ova je na berzansko tržište prvi put izašla u maju. U tom trenutku cijena dionice iznosila je 20 dolara. Kao i prethodnici i ona je za svega nekoliko mjeseci doživjela veliki pad. Prema trenutnim podacima, vrijednost dionice Axcella iznosi sedam dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *