Kako da izađete iz minusa?

Trošenje više novca nego što ga imate i život uz pomoć minusa dovode do nesigurnosti i neispunjenih ciljeva koji uzrokuju finansijsku tjeskobu. Brojna istraživanja pokazala su da stres povezan s novcem može ozbiljno naškoditi našem zdravlju, a krivica koju osjećamo zbog nepotrebnog trošenja može stvoriti čak i fizičku bol.

Da ne bi došlo do toga, treba ozbiljno pristupiti svojim primanjima i potrošnji. Donosimo vam najbolje savjete za najbezbolnije stavljanje finansija pod kontrolu.

Kako napraviti lični račun?

To je evidencija svih prihoda i rashoda u određenom vremenskom periodu. Pojednostavljeno, sve ono što zarađujete nasuprot onome koliko trošite.

Za izbor vremenskog okvira najbolje je uzeti vrijeme između dva uzastopna prihoda ili plate – za većinu je to mjesec dana. Tekući mjesec uzmite kao odskočnu dasku za planiranje.

Napravite malu tabelu sa dvije kolone. U lijevu upisujte sve prihode – platu, paušale, dohotke, džeparac; a u desni sve troškove – stanarina, rata kredita, režije, mobilni ugovor, kupovina namirnica i ostalog, jutarnje kafe i večernje pivo.

– Kategorizujte svoje troškove na fiksne i tekuće. Fiksni troškovi su stalni troškovi u svakom razdoblju, poput stanarina, kredita, režija, osiguranja i ostala plaćanja koja su često preko trajnih naloga. Tekućim troškovima pripadaju odlasci na kafu ili u pozorište, izleti i putovanja, novi komadi odjeće ili nova biljka u dnevnoj sobi.

– Tekuće je troškove takođe lako organizovati u neke cjeline poput izlazaka, hrane kod kuće ili vani, odlazaka na piće, itd. Nakon grupisanja, dobro ih razmotrite. Koja grupa troškova iskače? Koja se čini mnogo većom od ostalih ili vas je iznenadila?

– Na kraju razdbolja koje ste si zadali momenat je za povlačenje crte. Nadilaze li vaši troškovi primanja?

Minus ispod linije znak je uzbune koji ne smijete ignorisati. Kada smo postali svjesni potrebe za promjenom, treba je i uvesti. Koliki je minus? Možete li prepoznati otkuda dolazi (kreditna kartica, članstvo u teretani u koju ne idete, jedan ručak previše)? Postoji li neka stara pretplata na koju ste zaboravili?

Prepoznavanjem pravog “poroka” možete se adekvatno pripremiti za sljedeći period. Svaki suvišni trošak morate izbaciti. Napravite idealan plan. Fiksne troškove teško je menjati, ali možda ručak možete napraviti sami i poneti ga na posao ili se vožnja biciklom isplati više od benzina i parkinga ili javnog prevoza.

Štednjom protiv mentalnih problema

Minus nije dovoljno dovesti do nule, posebno ako se u vašem budžetu još uvjek ne nalazi kategorija štednje i investicija. Svaka druga osoba koja pati od finansijske teskobe za uzrok ima nedostatak ušteđevine. Daniel Goldstein, profesor psihologije na Univerzitetu u Chicagu, pojašnjava kompleksnost štednje kao sukoba u nama samima. Svakome je izazovno donijeti odluku koja pogoduje našoj budućnosti, ali znači žrtvu danas. Ljudima je posebno teško zamisliti sebe za 30 godina – starije, s drugačijim potrebama, a posebno potrebom za današnjim novcem. A koliko je bitno imati koji dinar sa strane, pokazalo je već pomenuto istraživanje. U posljednje dvije godine bar dvije od tri osobe posegnule su za ušteđevinom samo da izdrže do sljedeće plate.

Koliko će neko štedjeti, zavisi od planova i mogućnosti pojedinca. No, kao prvi korak postavite sebi za cilj neki ostvarivi procenat. Ako pješačenjem na posao svaki drugi dan možete uštjedeti oko pet posto ukupnih primanja, postavite cilj na barem deset odsto za sljedeće razdoblje.

Izvor: Blic

Check Also

Amerika zabranila TikTok i WeeChat

Donald Tramp odlučio je da preduzme radikalan potez protiv kineskih aplikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *