Hoće li nakon Beograda naselje na vodi dobiti i Zagreb?

Dodajte komentar

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uprkos protivljenju javnosti i struke, tvrdoglavo insistira na megalomanskom infrastrukturnom projektu u glavnom gradu Hrvatske, poznatom kao zagrebački Manhattan.

Riječ je o građevinskom projektu s neboderima, stanovima i poslovnim i drugim prostorima, koji vrlo podsjeća na projekt “Beograd na vodi” u glavnom gradu Srbije.

Dok kritičari upozoravaju da će izgradnja uništiti zelene površine i spomenike kulture, Bandić se žuri na izmjenu opštinskog prostornog plana. Budući da država prvi put nije dala zeleno svjetlo, morali su ponoviti javnu raspravu sredinom avgusta. Po isteku roka, zaprimili su desetine žalbi.

Projekat City of the City, poznatiji u glavnom gradu Hrvatske kao Manhattan u Zagrebu, izgradio bi se u Novom Zagrebu na površini od 110 hektara ili 1,1 miliona kvadratnih metara.

Novo elitno zagrebačko naselje prostiralo bi se na području između rijeke Save, avenije Večeslava Holjevca, avenije Dubrovnik i ulice Radoslava Cimermana, gdje su danas rekreacijski prostori, parkovi, trkalište i dio Zagrebačkog velesajma.

Prema prvobitnom sporazumu, opština će projektom dodijeliti zemljište koje posjeduje, a investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Eagle Hills Group, poznati na Balkanu za izgradnju kompleksa “Beograd na vodi”, finansirali bi izgradnju kompleksa uz finansiranje od pola milijarde eura.

Prema tPortalu, Bandić se s Arapima složio da će u roku od osam mjeseci od potpisivanja sporazuma (plus dodatnih šest mjeseci) opština pripremiti potrebnu dokumentaciju i urediti dozvole, a zemljište će se očistiti i svi objekti osim onih koji su zaštićeni biti uklonjeni.

Ideja da Zagreb dobije svoj Manhattan nije posebno impresionirala ljude u hrvatskoj prijestolnici, a o toj investiciji ima vrlo malo informacija.

Projektu se takođe protive urbanisti i arhitekti.

Bandićev Manhattan već je označen kao rasipan i neprihvatljiv projekt koji će uništiti parkove, zelene i šetališta te područja za vježbanje i rekreaciju.

Mnogi čak ističu da glavnom gradu trenutno ne treba takav građevinski projekt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *