Država otkupila akcije Komercijalne banke od EBRD i IFC

Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Medjunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli su dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji.

Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, navodi se u saopštenju EBRD-a objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu.

Transakcija je usledila nakon što je Republika Srbija još 26. juna otkupila 6,89 odsto akcija od fondova Svedfand (Swedfund) i DEG-a.

Transakcijom se, dakle, završava konsolidacija vlasničke strukture Komercijalne banke, a Republici Srbiji će omogućiti da ponudi na prodaju ukupno 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u tekućem procesu privatizacije banke.

Kako se dodaje u saopštenju, EBRD i IFC, zajedno sa Republikom Srbijom, aktivno su podržavali oporavak i razvoj Komercijalne banke u poslednjim godinama, što je rezultiralo snažnim komercijalnim i finansijskim rezultatima koje je banka uspešno realizovala u 2017., 2018. i prvoj polovini 2019. godine.

Izvor: Blic.rs

Check Also

Rekordan broj bitkoin adresa čija je vrijednost 100.000 dolara i više

Broj bitkoin (BTC) adresa novčanika koji sadrže najmanje 10 BTC (u vrijednosti većoj od 100.000 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *