SocGen: Banke da budu spremne, kamatne stope će duže vrijeme ostati niske

Banke moraju biti spremne na to da kamatne stope duže vrijeme ostanu niske – što će umanjiti njihovu profitabilnost, izjavio je u četvrtak zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke.

Niske kamatne stope su jedan od najvećih izazova za kreditore u globalu, jer ograničavaju iznos koji banke mogu da zarade na kreditima.

Očekuje se da će globalne ekonomije od Evrope, preko SAD-a, do Azije olakšati monetarnu politiku: Evropska centralna banka najavila da će niske kamatne stope zadržati najmanje do prve polovine 2020. godine, dok su američke Federalne rezerve i nekoliko centralnih banaka u azijsko-pacifičkom regionu radile na olaksavanju politike kamatnih stopa u poslednjih nekoliko meseci.

“Kao nastavak ove ogromne monetarne politike… mehanički, to će izvršiti pritisak iznad neto kamatne marže, iznad profita koji ostvarujemo od depozita”, rekao je Filip Heim, zamjenik generalnog direktora Societe Generale, za CNBC na ekonomskom forumu u Vladivostoku u Rusiji.

Nisko, a u nekim zemljama negativno – kamatno okruženje dovelo je do desetogodišnjih državnih obveznica u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i drugim zemljama koje trguju negativnom stopom. Sveukupno, širom sveta postoji oko 16 biliona dolara negativnih prinosa.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi ultra-niske i negativne kamatne stope mogle podstaći prekomerno zaduživanje, što može biti loše za ekonomiju.

Prinosi američkog trezora i dalje su na pozitivnom nivou, ali bivši predsjednik Feda, Alan Grinspan, upozorio je da je „samo pitanje vremena“ prije nego što negativne kamatne stope dođu do Amerike.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *