Porsche predstavio Taycan, svoj prvi 100% električni automobil (video)

Porsche je predstavio svoj prvi 100% električni automobil Porsche – Taycan. Taycan je sportska limuzina s četvoro vrata koja ima za cilj da ponudi poznati duh Porschea i prenese “dušu” ovih legendarnih automobila u doba elektrifikacije pogona.

Novi model na tržištu će biti dostupan u dvije verzije, Taycan Turbo S i Taycan Turbo. Obje se nalaze u samom vrhu ponude ovog proizvođača kad je riječ o snazi i performansama, dok će nešto slabiji (i, dakako, jeftiniji) modeli biti dostupni do kraja sljedeće godine.

Novi Taycani električni su sistemom od 800 V, te omogućavaju ultra brzo punjenje – za samo 5 minuta moguće je dodati oko 100 kilometara dosega. Od 5 do 80% napunjenosti baterije moći će se doći za 22,5 minuta ako se koristi punjač najviše snage 270 kW. Baterije inače imaju kapacitet od 93,4 kWh.

Taycan Turbo i Taycan Turbo S već su danas dostupni za prednarudžbe. Početne cijene su im oko 153, odnosno 187 hiljada dolara.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *