Otvorene prijave za besplatnu doMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce

Dodajte komentar

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju jedanaestu po redu doMEn školu programiranja za osnovce i srednjoškolce, koja će početi sa nastavom u subotu, 21. septembra. Škola je besplatna za sve polaznike, a namijenjena je učenicima uzrasta od 11 do 18 godina. Prijave su otvorene do 18. septembra, a svi zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta www.stemedukacija.me.

Školu mogu pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara, a cilj je sticanje osnovnog znanja iz oblasti programiranja, kao i razvijanje algoritamskog načina razmišljanja kod djece.

“Prethodne godine, doMEn školu programiranja je uspješno završilo 120 učesnika, a ove godine očekujemo više polaznika. Programiranje je izuzetno profitabilno i traženo zanimanje, pa pohađajući Školu programiranja, djeca ne stiču samo osnovno znanje i  odličnu pripremu za razna takmičenja, već i stabilnu osnovu za dalje obrazovanje,” kazao je Goran Šuković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Do sada je više od 1000 mladih programera uspješno završilo programe Škole, od kojih je većina odlučila da nastavi svoje obrazovanje u ovoj oblasti. Štaviše, neki od bivših polaznika škole danas rade u nekim od najvećih tehnoloških kompanija u Crnoj Gori, osnivači su tehnoloških startapova, i završavaju doktorske studije na najprestižnijim univerzitetima svijeta.

Kako bi se prenos znanja sproveo na što kvalitetniji način, nastava je podijeljena na više starosnih kategorija. Prvu kategoriju čine učenici petih, šestih i sedmih razreda osnovne škole, koji će se upoznati sa Scratch programskim jezikom. Drugu kategoriju čine učenici sedmog, osmog, i devetog razreda osnovne škole koji će raditi u programskom jeziku C++, dok je treća kategorija rezervisana za srednjoškolce, koji će raditi u programskom jeziku Java.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, je sa ponosom istakao: “Svake godine, polaznici DoMEnove škole programiranja ostvaruju sjajne rezultate na državnim takmičenjima, a nedavno su se naša dva učenika oprobala i na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike u Azerbejdžanu.

DoMEn škola programiranja će se izvoditi svake subote – po dva časa za učenike osnovnih škola, a svake druge subote po četiri časa za učenike srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEn-a.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava će se odvijati u toku cijele školske godine, u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Zainteresovani polaznici DoMEnove škole programiranja se mogu prijaviti putem prijavne forme koja se nalazi na sajtu www.stemedukacija.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *