Osam potrošača tražilo nadoknadu zbog nestanka struje

U proteklih 30 dana osam potrošača je podnijelo prigovor i tražilo odštetu zbog prekida u napajanju električnom energijom i odstupanja napona, saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede.

Primjena finansijskih kompenzacija u slučajevima neispunjavanja minimum kvaliteta snabdijevanja električnom energijom utvrđenih Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom počela je 8. avgusta. Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog pravilima predviđena je odšteta od 20 eura za kupce koji su priključeni na distributivni sistem pretežno domaćinstva, odnosno 200 eura za one koji su priključeni na prenosni sistem.

“Do sada je podneseno osam prigovora, koji su se odnosili na prekide u napajanju, dostavljanje odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Iz ove kompanije precizirali su da su se prigovori odnosili na Crnogorski elektrodistributivni sistem.

U toku su postupci za rješavanje prigovora kazali su predstavnici EPCG.

Oni su dodali da su prigovori stigli iz Podgorice i iz Bijelog Polja. Iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) su ranije saopštili da predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od 8. avgusta i to u roku od 30 dana od momenta koji je za posljedicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta.

Iz RAE su naveli da potrošač podnosi prigovor snabdjevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju, odnosno Elektroprivredi, ako kupac nije promijenio snabdjevača.

Pravo na finansijsku kompenzaciju imaju kupci električne energije koji su zaključili ugovor o snabdijevanju električnom energijom i podnosioci zahtjeva za izdavanje saglasnosti za priključenje na distributivni sistem električne energije.

“Procedura je pojednostavljena u smislu da kupac ne mora biti informisan na koji elektroenergetski subjekat se odnosi minimum standarda kvaliteta. Jedini kontakt za kupca je njegov snabdjevač. Potrošač može podnijeti prigovor snabdjevaču električne energije sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju”, objasnili su iz RAE.

Elektroenergetski subjekti koji u slučaju nepoštovanja minimuma standarda kvaliteta isplaćuju finansijske kompenzacije su svi operatori prenosnog sistema, operatori distributivnog sistema ili snabdjevači. Operator prenosnog sistema je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), operator distributivnog sistema je CEDIS, dok licence za snabdijevanje električnom energijom posjeduju EPCG, Montenegro bonus, Uniprom, Energia Gas and Power, Petrol Crna Gora MNE i Twinfin Tesla.

Check Also

Voli hipermarket Kotor-Radanovići: Sasvim novi Voli na starom mjestu 

Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio …

Leave a Reply

Your email address will not be published.