MA prevezao više od 466 hiljada putnika za osam mjeseci

Crnogorska nacionalna avio-kompanija, Montenegro Airlines, dosadašnjim komercijalnim pokazateljima za osam mjeseci 2019. godine premašuje prošlogodišnje rekordne rezultate.

U tom periodu nacionalni avio-prevoznik je prevezao 466.500 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je za 11.382 putnika više nego za isti period lani. Samo u avgustu MA je prevezao 105.101 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, pri čemu je najveći porast zabilježen u redovnom saobraćaju, gdje je broj putnika bio 92.787, što je za 4.26% više nego u istom mjesecu prošle godine.

MA tokom ljetnje sezone leti ka 30 redovnih i čarter destinacija, u 15 država, u konkurenciji od preko 50 inostranih avio-kompanija. I pored izražene konkurencije, zimi je udio na crnogorskim aerodromima preko 30% a ljeti oko 25% ukupnog prometa.

Kroz svoje komercijalne i poslovne rezultate MA najbolje demantuje negativne i zlonamjerne informacije koje pojedini mediji plasiraju u vezi sa poslovanjem ove kompanije, i to na način koji više liči na lobistički nastup u cilju gašenja crnogorskog avio-prevoznika nego objektivnog informisanja javnosti.

Za 25 godina od svog osnivanja, MA je prevezao 9,5 miliona putnika. Od januara 2017. godine do danas, crnogorska nacionalna avio-kompanija je prevezla blizu 1,7 miliona putnika.

Direktni i indirektni efekti poslovanja MA na crnogorsku turističku i ukupnu privredu, samo u posljednje dvije i po godine iznose preko pola milijarde eura.

I dok je evidentno da postoje problemi u vezi naslijeđenih dugova, što je pitanje koje se rješava na relaciji sa resornim ministarstvima, tekuće poslovanje je i pored velikih tržišnih izazova stabilizovano. Ostvaruju se odlični poslovni rezultati i završava inovirana komercijalna strategija, koja bi trebalo da definiše pravce razvoja u narednih 3-5 godina po pitanju destinacija i strukture flote. Na taj način će biti ostvareni bolji poslovni rezultati, i što je najvažnije, veći broj putnika i turista iz različitih djelova Evrope i svijeta će posjetiti Crnu Goru.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *