EU gasi požar sićom: Za hitne mjere 780 miliona €

Evropska unija je spremna da angažuje 780 miliona evra hitne finansijske pomoći. Novac bi se uputio državama-članicama koje budu ekonomski najviše pogođene mogućim Bregzitom bez sporazuma.

Glavnina – skoro 600 miliona evra, doćiće iz Fonda solidarnosti EU, namijenjenog zemljama članicama žrtvama prirodnih katastrofa. Ostatak će doći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji koji pomaže otpuštenim radnicima. Evropska komisija predstavila je danas nove hitne mjere u slučaju “Bregzita bez dogovora”, dok Velika Britanija tone u političku krizu zbog podjela oko Bregzita.

Evropski zvaničnici istakli su da bi, pored 780 miliona evra, finansijska podrška za prevazilaženje posljedica Bregzita bez dogovora mogla da stigne i iz drugih fondova – za ribarstvo i poljoprivredu.

Jedan zvaničnik je rekao da se novac Fonda solidarnosti može angažovati zbog relativno malog broja prirodnih katastrofa koje su ove godine pogodile zemlje Unije. Ali, naglasio je da bi upotreba tog novca za Bregzit bila izuzetak, samo da bi se pomoglo pogođenim kompanijama, očuvanju radnih mjesta i ispunjenju povećanih potreba za kontrolom u trgovini s Velikom Britanijom ako ne bude sporazuma o Bregzitu.

Zemlje na koje bi najviše mogao da utiče “Bregzit bez dogovora” su Irska, Njemačka, Holandija, Belgija, Francuska i Danska.

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *