Britanci zainteresovani za preostale dionice autoputa

Dodajte komentar

Na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima koja je održava u Velikoj Britaniji, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao sa predstavnicima britanskih kompanija zainteresovanim za investiranje i poslovanje u Crnoj Gori, a posebno s predstavnicima “Bechtel”, kompanijom koja već godinama uspješno posluje u regionu Zapadnog Balkana.

Predstavnici ove kompanije su izrazili interes za projekat izgradnje preostalih dionica auto-puta Bar-Boljare, projekat izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja Jadransko-jonskog koridora, a bilo je govora i o mogućnostima vezanim za rekonstrukciju željezničke pruge Bar-Vrbnica.

Pored “Bechtela”, ministar Nurković se sastao i sa šest britanskih kompanija zainteresovanih da ponude svoje savjetodavne i konsultantske usluge na projektima od strateškog prioriteta za Vladu Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva saobraćaja, Nurković je istakao da je za Crnu Goru od posebnog značaja unapređenje turizma, koje je direktno povezano s investicijama i izgradnjom saobraćajne infrastrukture.

Nakon diskusije o prioritetnim projektima u oblasti infrastrukture u Crnoj Gori, ministar je pozvao sve zainteresovane britanske kompanije da investiraju i posluju u Crnoj Gori. Na pomenutom sastanku, organizovanom od British Expertise International (BEI) uz podršku britanske ambasade u Crnoj Gori, pored predstavika BEI učestvovali su i predstavnici kompanija WYG, Roughton International, IMC Worldwide Limited, Beckett Rankine i Strategy International.

Tema skupa u Londonu bila je tehnologije i inovacije u oblasti bezbjednosti na putevima, s posebnim osvrtom na smanjenje broja saobraćajnih nesreća koje rezultiraju teškim povredama ili smrtnim slučajevima i nove sisteme bezbjednosti koji se mogu primijeniti da se pomenuti cilj postigne.

Pored ovoga, na konferenciji su predstavljeni novi pomaci u oblasti autonomnih vozila, električnih i ekološki prihvatljivijih oblika saobraćaja, kao i najbolje prakse i ekspertiza vezana za globalne izazove u oblasti bezbjednosti na putevima.

Konferenciju je otvorila Šarlot Vere, baronesa Vere od Norbintona, parlamentarna podsekretarka države za sektor saobraćaja.

Tokom bilateralnog sastanka ministar Nurković i baronesa Vere potpisali su Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum koji se odnosi na vazdušni saobraćaj.

Pored ministra Nurkovića, u Delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *