Bivši radnici traže da se povuče blokada računa Vektre Jakić

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Bivši radnici “Vektre Jakić”, koji svoja potraživanja od te kompanije traže sudskim putem, pozvali su Upravu prihoda da im omogući da naplate svoja potraživanja tako što će povući blokadu računa kompanije. Naime, Uprava prihoda Crne Gore izvršila je popisimovine “Vektre Jakić” i stoji prva u redu za naplatu svojih potraživanja. Radnici koji su tužili “Vektru Jakić” za deset, dvanaest ili trinaest plata, kada dobiju na sudu, predaju zahtjev za naplatu kod javnog izvršitelja a kada se desi izvršenje, odnosno prodaja imovine “Vektre Jakić”, novac ide Upravi za prihode jer ona stoji prva u redu za naplatu. Vlasnik “Vektre Jakić” je Dragan Brković.

– Prije dva dana prodato je putničko vozilo za oko pet hiljada eura na osnovu sudske presude. Iako se radilo o sudskoj presudi vezanoj za naplatu radničkih plata, novac je otišao Upravi prihoda. Znači radnici tuže, dobiju na sudu, pokrenu izvršenje a novac ide Upravi za prihode, navodi se u zajedničkom saopštenju bivših radnika kojima “Vektra Jakić” duguje više od deset plata.

Radnici navode da je prije nekoliko dana prodat kamion sa dizalicom koji je koštao više od dvadeset hiljada eura, a novac je opet otišao Upravi za prihode. U narednom periodu slijede novi zahtjevi za prodaju imovine te kompanije, ali će novac ići opet mimo radničkih džepova.

– Pozivamo čelne ljude Uprave za prihode da povuku blokadu jer je red da radnici, koji su već godinama izmučeni neredovnim primanjem zarada u kompaniji “Vektra Jakić”, prime platu. Neshvatljivo je da su radnici u potpunosti sklonjeni u stranu i da o njima niko ne vodi računa, kazali su radnici i dodali da od avgusta većini nije produžen ugovor.

Proizvodnja u “Vektri Jakić” je, kako su kazali, obustavljena, a u pogonima su ostali samo šefovi na svojim mjestima. U takvoj situaciji se ne može očekivati da radnici od kompanije dobiju novac redovnim putem. Sada kada je Uprava prihoda blokirala račun kompanije izgubljena je mogućnost i da se naplata izvrši prodajom imovine.

– Bivši radnici “Vektre Jakić” imaju čak trinaest nenaplaćenih plata. Šta bi se desilo sa zaposlenim u Upravi prihoda ili u drugim državnim ustanovama i organima upravljanja da 13 mjeseci nijesu primili platu. U ovom slučaju mora da reaguje i Vlada Crne Gore jer je krajnje neprihvatljivo sadašnje stanje, navodi se u saopštenju.

U “Vektri Jakić” situacija praktično od samog početka nije bila dobra. Zaposleni se gotovo 12 godina muče s naplatom plata. Prethodnih godina zaposleni su često tužili kompaniju tražeći preko suda naplatu plata. Prošle godine im je pošlo za rukom da naplate jedan dio potraživanja preko prodaje vozila kompanije, ali od kada joj je Uprava prihoda blokirala račun to više nije moguće.

Proizvodnja obustavljena

Nakon 1. avgusta, kada većini zaposlenih nije produžen ugovor o radu, u “Vektri Jakić” je ostalo da radi oko 30 radnika. U većini slučajeva radi se o zaposlenim u transportu, kuhinji, održavanju i u upravi kompanije. Glavni pogoni gdje je vršena proizvodnja prekinuli su sa radom. Veliki broj bivših radnika je nakon tih dešavanja i dugovanja od deset do 13 zarada, podnio tužbu kako bi naplatio plate.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *