Zloupotrijebljeno 371 miliona eura iz fonda EU

Dodajte komentar

Prema godišnjem izveštaju Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), Mađarska ima najviše zatvorenih istraga povezanih sa zloupotrebom novca iz budžeta EU.

OLAF je organizacija koja istražuje pravilno korišćenje sredstava iz zajedničkog fonda EU i otkriva zloupotrebe u finansiranju projekata iz fondova u različitim područjima interesa poput istraživanja, poljoprivrede i socijalnim politikama.

“Rezultati OLAF-a pokazuju važnost našeg rada. Štitimo ne samo finansijske interese EU, nego i dobrobit građana Evrope”, rekao je generalni direktor OLAF-a Vile Itala, prenosi Euractiv.

Prema istraživanjima OLAF-a, u 2018. godini zloupotrijebljeno je ukupno 371 miliona eura iz evropskog budžeta u državama članicama koje moraju biti vraćene Uniji. OLAF je obavio 167 istraga i izdao 256 preporuka nacionalnim i EU telima.

Mađarska ima najveći dug

Na popisu iz 2018. godine OLAF je zaključio devet slučajeva u Mađarskoj , a u sedam slučajeva su otkrivene nepravilnosti. Za četiri godine, OLAF je obavio 52 istrage za zloupotrebu sredstava u Mađarskoj i preporučio Evropskoj komisiji da povrati 3,84 posto izvršenih uplata u okviru strukturalnih i poljoprivrednih fondova.

Mađarska vlada je još od 2017. godine pod strogom kontrolom zbog sumnje na nepravilnosti u upravljanju fondovima EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *