Većina digitalnih banaka nisu profitabilne

Dodajte komentar

Digitalne banke koje posluju u Velikoj Britaniji trebale bi doživjeti ogroman rast tokom sljedeće godine, okupljajući 35 miliona klijenata širom svijeta, prema istraživanju kompanije Accenture, koje ipak ističe prepreke za profitabilnost.

Nakon što je decenijama dominirala nekolicina učesnika u visokoj ulici, britansko bankarsko tržište posljednjih je godina obilježeno mnoštvom digitalnih izazivača, uključujući Revolut, Tandem, Starling, Monzo i N26.

Digitalne banke koje posluju u Velikoj Britaniji sada opslužuju 13 miliona klijenata u Evropi, a pet miliona novih računa otvoreno je u prvih šest mjeseci 2019. Korisnička baza se takođe širi više od milenijalaca, a nekoliko kompanija koje sada prosječnog kupca navode kao centar svog poslovanja su u 40-im i sve više izvan Londona. I ovaj će se porast kupaca povećati tokom sljedeće godine, predviđa Accenture, budući da digitalni outfit osvaja kupce i u Velikoj Britaniji i na novim tržištima poput SAD-a.

Kako sazrijevaju, digitalni startapi sada skreću pažnju sa osvajanja kupaca na profitabilnost. Bez podružničkih mreža i naslijeđenih IT sistema, digitalni izazivači imaju znatno nižu cijenu troškova od tradicionalih banaka od 20 do 50 funti po računu u odnosu na 170 funti. U međuvremenu, bilans depozita za izazivače porastao je sa 70 na 350 funti po kupcu. Međutim, ovo je još uvijek daleko od prosjeka od 9000 funti za standardne banke.

Međutim, većina novih učesnika još uvijek nije profitabilna, s tim što prosječna digitalna banka bilježi 9 funti gubitka po korisniku. Promjena računa i dalje je niska u industriji i dok digitalne banke sada pridobijaju primarne kupce na računima i veće bilanse, tempo je spor.

Accenture napominje da je pažnja već pokrenuta i pitanjima upravljanja i kontrole, kako ove banke povećavaju obim, sugerirajući da bi regulatorne prepreke mogle porasti kao odgovor. Nadalje, standardne banke mnogo ulažu u digitalu, s početnim fokusom na transformaciji postojeće infrastrukture, a nekoliko njih sada pokreće svoje digitalne banke.

Tom Merry, MD, Accenture Strategy, kaže: “Iako su digitalne banke popularne, većina ih nije profitabilna. Uprkos tome, ove banke pokazuju veliko obećanje kao katalizator pozitivnih promjena u bankarstvu, vršeći pritisak na postojeće banke da ulažu u tehnologiju, praktičnost i korisničko iskustvo. Ali s povećanjem konkurencije većina digitalnih banaka nastavlja ostajati neprofitabilna, a kupnje samo po sebi ne jamče dugoročni uspjeh”.

“Kako ove banke pretvaraju više klijenata u primarne vlasnike računa i upravljaju sa osnovnim izazovima u pogledu bilansa stanja i finansiranja, upravljanje rizikom i poštivanje propisa na kraju će biti presudni odlučujući faktori za njihov budući uspjeh”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *