Pentagon obustavlja gradnju preko 120 projekata da uštedi za zid s Meksikom

Više od 120 američkih vojnih građevinskih projekata biće obustavljeno jer se Pentagon priprema da upotrijebi 3,6 milijardi dolara za izgradnju ili poboljšanje dijelova graničnog zida s Meksikom, saopštili su juče američki zvaničnici.

Ranije ove godine predsjednik Donald Trump proglasio je nacionalnu vanrednu situaciju u pokušaju da finansira obećani zid na američko-meksičkoj granici.

Pentagon je rekao da bi iz budžeta mogao preusmjeriti 3,6 milijardi dolara i u martu Kongresu pružio popis projekata na kojima bi mogli uštedjeti, ali nisu naveli pojedinosti.

U utorak su zvaničnici Pentagona rekli da će biti obuhvaćeno 127 projekata te da će prvih 1,8 milijardi dolara doći iz obustavljenih vojnih građevinskih poduhvata van Sjedinjenih Država. Druga tranša uslijedila bi odgodom vojnih projekata unutar SAD-a, rekli su funkcuoneri, javlja Reuters.

Portparol Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da su zakonodavci obaviješteni o odluci koja je u skladu s nacionalnom obrambenom strategijom, no najavu su kritikovali demokratski zastupnici.

“Ova odluka će naštetiti već planiranim, važnim projektima namijenjenim pružanju podrške našim službenicima u vojnim postrojenjima u New Yorku, širom Sjedinjenih Država i svijeta”, rekao je u izjavi vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *