Orlandić: MA nam duguje 29 miliona, ali ga treba sačuvati

Dodajte komentar

Dug kompanije Montenegro erlajnz (MA) prema Aerodromima Crne Gore dostigao je 29 miliona eura, sapštio je izvršni direktor Aerodroma CG Danilo Orlandić. On je ipak istakao da se nacionalna avio-kompanija mora sačuvati, jer je izuzetno bitna za Crnu Goru.

– MA je izuzetno bitan za Aerodrome, za turističku privredu i za državu i ova kompanija se mora sačuvati. Treba naći model koji će omogućiti da na održivi način funkcioniše MA – kazao je Orlandić juče na radnom doručku sa novinarima.

ODLUKE

On je podsjetio da su donosioci odluka, odnosno predstavnici Vlade saopštili da se planira revitalizacija i oporavak nacionalne avio-kompanije.

-Mi imamo funkcionalnu saradnju, iako je ona opterećena velikim dugom – rekao je Orlandić.

On je naveo da Aerodromi sada imaju poslovni aranžman sa MA.

-Bitno je da nakon 2014, 2015. I 2016. godine kada nije bilo ugovornog aranžmana između MA i Aerodroma CG, sada da imamo ugovor sa MA i da ova kompanija plaća određeni dio svojih obaveza prema Aerodromima CG – naveo je Orlandić.

On smatra da menadžement MA radi dobar posao, ali da im nije lako u ovim okolnostima imajući u vidu i povećanje cijena goriva i cijena održavanja.

Smatra da će pitanje MA ubrzo staviti na dnevni red, kao i da će morati biti riješeno prije davanja aerodoma koncesionaru.

– Jer novi koncesionar će htjeti da ima potpuno jasnu situaciju i što se tiče MA i što se tiče svih ostalih avio-kompanija. Iskustva iz regiona kažu da je jako bitno da iščistite prvo sve situacije koje mogu da budu teg novom koncesionaru. Vjerujem da će se to uraditi i da će se tu postići određeni dogovori – kazao je Orlandić.

PROŠIRENJE

On je najavio proširenje kapaciteta Aerodroma Podgorica, ali i terminala 2 u Tivtu.

– Od 2006. godine, kada su završene rekonstrukcije aerodroma u Tivtu i u Podgorici, mi nijesmo imali ozbiljniju investiciju, krajem prošle godine smo formalno pustili u rad terminal 2, koji već sad pokazuje svoju ozbiljnu isplativost – rekao je Orlandić.

On je rekao da će do kraja ove sedmice imati preko 100.000 odlazećih putnika, koje su opslužili na terminalu 2.

– Ta investicija će se isplatitikrajem naredne ljetnje sezone. Rijetko ćete naći situaciju u Crnoj Gori da imate investiciju koja se praktično za dvije godine isplatila – saopštio je Orlandić.

(opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *