Odlični lideri nikada neće ponoviti ovih pet grešaka

Prije nego što odlučite da prihvatite ulogu vođe, dvaput razmislite da li to zaista želite. Imate li stvarno stav i emocionalnu inteligenciju da vodite ljude i zajedno s njima ostvarite uspjeh?

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utiče na zaposlene, njihovo zdravlje, klijente i kompaniju. Kako biste dobili jasniju sliku o tome da li ste uspešan vođa, navešćemo 5 GREŠAKA koje odlični lideri nikada neće ponoviti, piše Poslovni puls.

1. Udaljava se od članovima tima
Velika greška koju će napraviti gotovo svako ko tek postane lider jeste uživanje u novostečenim privilegijama, kao i postupno distanciranje od tima. Ova je klasična pojava kod novopečenih lidera koju ipak nećete uočiti kod onih iskusnijih.

2. Ima prekomjernu kontrolu
Dobar lider postaće odličan tek kada učini nešto što je potpuno protivno intuiciji: SMANJI KONTROLU. To je vođa koji ima povjerenja, sklon je preuzimanju rizika i vrlo je kreativan. Sposoban je da deli svoju moć i smanji kontrolu nad ljudima.

3. Ne sluša druge aktivno
Pravi lider ne misli da je on uvjek u pravu. Prisutan je kada je to potrebno i bez osuđivanja sluša mišljenja ljudi i njihove strahove, kao i odlične ideje i rješenja koja predlažu.

4. Dopušta da dođe do nezdravih konflikata
Prema drevnoj duhovnoj misli, rasprava koja naglo eskalira je poput pukotine u brani; potrebno je zaustaviti njeno širenje prije nego što do kraja pukne i napravi veći problem. To je i osobina dobrih lidera, onih koji imaju dobru intuiciju i uočavaju nastanak rasprava koje mogu postati toksične pa ih na vrijeme prekidaju.

5. Nema povjerenja u druge
Vođe koje ljude doživljavaju kao pametna i kreativna bića uvjek će vjerovati u njihove sposobnosti i snagu. Takvi lideri imaju visoko mišljenje o drugima i pokazuju im poštovanje od samog početka. Kada se to dogodi, uzajamno povjerenje je zagarantovano, a zaposleni su još više odani i predani svom poslu, ali i šefu.

Check Also

Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.