Kampanja “Svaka limenka se računa” i ove godine na Sea Dance festivalu

Kampanja “Svaka limenka se računa” je i ove godine sprovedena na nedavno završenom Sea Dance festivalu u Buljarici. Kampanja je realizovana kroz dugogodišnje partnerstvo sa EXIT fondacijom, a u saradnji sa lokalnim aktivistima NVO “Eko centar Budva”.

Pored sakupljanja limenki, svi posjetioci su bili u prilici da učestvuju u sastavljanju jedinstvene pikselate, dugačke 6 metara. Pikselata je finalno postala mural, sastavljen od 2000 sakupljenih, iskorišćenih limenki u okviru festivalske zone. Pikselata je popunjena već druge festivalske večeri, dok su posljednjeg dana festivala posjetioci uživali u fotografisanju ispred murala.

Limenke se mogu reciklirati u potpunosti i neograničeno, pa se limenka kroz proces reciklaže može ponovo naći u prodaji za samo 60 dana. Reciklažom limenke postižemo uštedu od 95 odsto energije, 95 odsto umanjujemo izduvne gasove, a 97 odsto smanjujemo zagađenje voda.

“Svaka limenka se računa – Every Can Counts” je kampanja koja je prvobitno pokrenuta u Engleskoj, a danas se sprovodi u preko 15 zemalja. Recan Fondacija za reciklažu limenki sprovodi kampanju u Crnoj Gori od 2013. godine. Kampanja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti reciklaže limenki i olakšavanje procesa sakupljanja, kroz partnerstva između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine. Kroz aktivnosti kampanje sprovode se aktivacije na plažama duž cijele crnogorske obale, festivalske i event aktivnosti, kao i obezbjeđivanje trajnih i privremenih lokacija za prikupljanje limenki.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *