Iran spreman da poštuje nuklearni sporazum u zamjenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara

Iranski zvaničnici ukazali su danas da su spremni ponovo u potpunosti da primjenjuju nuklearni sporazum u zamjenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara o kojoj se pregovara sa Evropljanima.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju posljednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015. i koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

Poslije povlačenja SAD su ponovo uvele sankcije Iranu i zatim ojačale niz ekonomskih sankcija.

Bečki nuklearni sporazum sa Iranom predviđa da se dio međunarodnih sankcija ukine toj zemlji a zauzvrat ona će drastično da ograniči svoj nuklearni program čime joj se onemogućuje sticanje atomskog oružja.

Kao reakcija na vraćanje američkih sankcija Iran je počeo da odustaje od nekih od svojih obaveza preuzetih po sporazumu iz Beča i prijeti da će odustati od dodatnih obaveza od 7. septembra.

“Iran će se vratiti na punu primjenu sporazuma samo ako može da prodaje svoju naftu i da bez prepreka koristi sredstva od te prodaje” rekao je zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragši, prenose iranski mediji.

On je rekao da francuski predlog ide u tom smislu. On je mislio na diplomatsku inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da bi se izbjegao potpuni raspad sporazuma iz Beča.

Prema iranskoj agenciji Irni Aragši, koji je u ponedjeljak bio u Parizu sa timom iranskih pregovarača, je rekao da se pregovori odnose na moguće oslobađanje kreditne linije od oko 15 milijardi dolara na četiri mjeseca.

Taj iznos predstavlja oko trećine iranskog izvoza nafte 2017. godine i data sredstva bi bila vraćena preko buduće prodaje nafte, rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

Aragši je rekao međutim da postoje velika neslaganja između strana i ocijenio da je malo vjerovatno da će doći do političkog prodora prije subote, a ukoliko se to desi Iran će nastaviti da smanjuje ispunjavanje svojih obaveza prema sporazumu.

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *